Articol publicitar

Tratamentul local al ulcerului varicos cu pansamente moderne (hidroactive)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
hartman

Ulcerul varicos, denumit şi ulcer varicos de gambă, este cel mai frecvent tip de ulcer de piele. Acest tip de rană deschisă, cu vindecare întârziată, afectează în general persoanele peste 45 de ani şi este mai frecvent la femei. Ulcerele pot fi nedureroase sau dureroase. În lipsa unui tratament adecvat, ulcerul se poate extinde, ajungându-se, în cazuri extreme, până la invaliditate.

Ulcerele varicoase apar în general la nivelul gleznei sau pe partea mediană a piciorului (interiorul pulpei piciorului), deasupra gleznei. De regulă, marginile rănii sunt bine delimitate, pielea din jur putând fi edematoasă (umflată) sau dură şi hiperpigmentată (maronie). Exsudatul galben-albicios (secreţie vâscoasă) şi varicele însoţesc de obicei ulcerul. Pacientul poate avea dureri la nivelul picioarelor, când acestea sunt în poziţie verticală, din cauza edemului.

Câte persoane sunt afectate de ulcerul varicos?

  • 1 din 50 de persoane dezvoltă, la un moment dat în timpul vieţii, un ulcer varicos
  • peste 80% dintre ulcere sunt de natură venoasă, având la bază o suferinţă a venelor picioarelor
  • aprox. 10% dintre persoanele cu vârsta peste 70 de ani suferă de ulcer de gambă (vericos, arterial, mixt, diabetic etc.)

Tratamentul local al ulcerului varicos cu pansamente moderne (hidroactive)

Ce sunt şi cum acţionează pansamentele moderne (hidroactive)?

Acţiunea pansamentelor moderne (hidroactive) se bazează pe crearea la nivelul rănii a unui mediu umed echilibrat, favorabil regenerării ţesutului şi închiderii rănii. Pansamentele nu conţin substanţe medicamentoase şi nu provoacă alergii, acţiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii şi materialului component.

Care este diferenţa dintre tratamentul tradiţional al rănilor şi tratamentul cu pansamente hidroactive?

Tratamentul tradiţional al rănilor cronice are la bază curăţarea rănii cu apă oxigenată şi cloramina şi utilizarea, în scop terapeutic, a preparatelor pe bază de nitrat de Ag, acid boric, hidrocortizon, etc. Deşi sunt foarte ieftine, metodele tradiţionale necesită tratament de lungă durată care duce, în final, la atingerea unor costuri ridicate şi, în mare parte din cazuri, rănile nu au o evoluţie favorabilă, prelungind suferinţa pacientului.

Faţă de metodele convenţionale, tratamentul modern creşte confortul pacientului datorită atenuării durerii la nivelul rănii, schimbului atraumatic al pansamentului (pansamentele moderne nu se lipesc de rană), reducerii riscului de reacţii alergice. Totodată, posibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu duce la scăderea costurilor spitaliceşti.

Rata medie de vindecare a unor răni tratate ani de zile cu metodele tradiţionale, este, în cazul tratamentului modern, de 3-4 luni.

Tratamentul cu pansamente hidroactive, este dictat de aspectul rănii şi de faza de evoluţie în care aceasta se află: curăţare, granulaţie sau epitelizare – pentru fiecare dintre cele 3 stadii existând pansamente diferite.

Orice rană parcurge, în mod normal, trei stadii până la vindecare

În primă fază, faza de curăţare, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi, resturi celulare, secreţii fibrinoase şi exsudat în exces. Rana poate sângera, poate secreta puroi - un lichid lăptos, galben-verzui sau maro, deseori urât mirositor - şi poate fi dureroasă.

În această etapă, sunt necesare pansamente care să cureţe rana prin îndepărtarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte şi a germenilor; totdată, este foarte important ca ţesutul sănătos să fie păstrat intact şi să fie înlăturat doar ţesutul devitalizat. Curăţarea rănilor cu ajutorul pansamentelor hidroactive dedicate este lipsită de efecte secundare şi nedureroasă.

Pansamentul cel mai folosit pentru curăţare, în cazul ulcerului varicos, este TenderWet 24 active, acesta putând fi aplicat chiar şi pe răni infectate. Mecanismul de acţiune al pansamentului constă în înmuierea depozitelor din rană, urmată de absorbţia şi fixarea acestora în interiorul pansamentului împreună cu celulele moarte şi germenii.  Odată cu schimbarea pansamentului (care se face la fiecare 24 de ore) se înlătură din rană şi ţesuturile moarte; deoarece niciunul dintre pansamentele hidroactive nu se lipeşte de rană, îndepărtarea acestora este nedureroasă.

hartman

Pentru a asigura susţinerea pansamentului în poziţie corectă pe rană, acesta se fixează cu compresă sterilă (ex: Medicomp)  şi faşă de fixare (ex: Peha Crepp)

II. Stimularea formării celulelor noi (granulaţia)

Atunci când rana depăşeşte faza de curăţare, intră într-un alt stadiu de evoluţie, denumit medical, faza de granulaţie sau de regenerare a ţesuturilor.  În această etapă rana este considerată „curată”, resturile celulare, fibrina şi exsudatul în exces au fost îndepărtate şi infecţia a dispărut. Ţesutul rămas este sănătos, de culoare roşu aprins (ţesut de granulaţie).

În acest pas, trebuie acordată o atenţie deosebită menţinerii rănii într-un mediu umed echilibrat; În cazul în care rana se usucă, celulele ce contribuie la formarea ţesutului nou şi a vaselor de sânge mor, procesul de vindecare regresând sau stagnând.

De regulă, ulcerul varicos este o rană cu secreţii, care pot macera rana, agravând-o. Pentru a prelua acest exces de secreţii în mod eficient, se foloseşte pansamentul HydroTac, care absoarbe rapid exsudatul din rană. HydroTac este un pansament de ultimă generaţie care combină proprietăţile absorbante ale spumei din poliuretan cu cele de hidratare ale hidrogelului. Apariţia secreţiilor la marginea pansamentului indică momentul optim schimbării, pansamentul putând rămâne pe rană timp de aproximativ 4 zile.  HydroTac necesită fixarea pe rană cu compresă Medicomp şi faşă de fixare Peha Crepp.

Atenţie: pansamentele de granulaţie (ex: Hydrotac) nu se vor aplica direct pe rană dacă aceasta este infectată!

III. Închiderea rănii (epitelizarea)

În faza de epitelizare, rolul pansamentelor este de a întreţine mediul umed echilibrat, protejând ţesutul nou format împotriva desprinderii celulare şi accelerând procesul de cicatrizare. În acest stadiu al rănii, unul dintre principalele beneficii ale pansamentelor hidroactive îl reprezintă schimbul atraumatic - fără lezarea ţesutului nou format. În această fază se poate continua tratamentul cu HydroTac până la cicatrizarea completă a rănii.

De reţinut este faptul că succesul terapeutic este posibil numai prin alegerea corectă a pansamentului corespunzător aspectului ulcerului.

Prezentare de caz: Ulcer varicos tratat cu pansamente hidroactive Hartmann

Pacientă de sex feminin, în vârstă de 62 de ani, diagnosticată, în urmă cu 4 ani, cu ulcer varicos pe fond de insuficienţă venoasă cronică.

Durata tratamentului: 5 luni

Stadiu iniţial: rană cu depozite de fibrină, secreţii purulente şi puncte de necroză pe marginea superioară, ce necesită curăţare.

După curăţarea cu pansamente dedicate, rana rămâne curată, roşie, fără infecţie sau depozite de fibrină, germeni, etc.  Rana este în faza de granulaţie – formarea de ţesut nou

Folosirea pansamentelor de granulaţie/epitelizare, duce la epitelizarea rănii în proporţie de 35%.

Dupa 5 luni de tratament, rana este complet vindecată (epitelizată).

Important: Alegerea pansamentului adecvat este esenţială pentru efectul terapeutic, selecţia făcându-se în funcţie de stadiul de evoluţie al rănii (faza de curăţare / faza de regenerare a ţesuturilor / faza de cicatrizare).

hartman
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite