Tumoare rară în creierul unui bebeluş: un dinte complet format

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O intervenţie medicală cerebrală realizată în Statele Unite ale Americii pe un bebeluş de patru luni a scos la iveală o excrescenţă rară. Creierul bebeluşului găzduia dinţi complet formaţi.

Un bebeluş din Maryland, SUA, căruia nu i s-a dezvăluit numele, a suferit de o formă rară de tumoare pe creier, tumoare care conţinea dinţi complet formaţi. Copilul a suferit o operaţie pentru a i se îndepărta excrescenţa. Acum este pe cale de a se însănătoşi, fiind înregistrate progrese considerabile în starea lui medicală, notează „The Independent“.

La început, medicii au suspectat ceva în neregulă în cazul bebeluşului care era adus la controale regulate de către mama sa, deoarece capul său creştea la o rată mult mai rapidă decât restul organismului. Un examen RMN (rezonanţă magnetică nucleară) a dezvăluit o tumoare de 4,1 centimetri lungime, 4 centimetri lăţime şi 3,5 centimetri adâncime care avea aderenţe pe partea dreaptă asemănătoare dinţilor mandibulei.

După ce copilul a fost supus operaţiei de îndepărtare a tumorii, medicii au identificat masa din creierul lui ca fiind o tumoare rară cu o creştere încetinită numită „craniofaringiom adamantinomatos“. Aceste excrescenţe, care se crede că îşi au originea în precursorul embrionic al glandei pituitare („Punga lui Rathke“), nu au tendinţa de a se întinde în afara creierului.

Nu vezi în fiecare zi dinţi sub formă de tumoare în creier, mai ales într-un craniofaringiom. Nu s-a mai auzit aşa ceva“, declară medicul Narlin Beaty, neurochirurg la Centrul Medical al Universităţii din Maryland care a efectuat intervenţia chirurgicală împreună cu Edward Ahn, medic la Centrul Pediatric al Spitalului „Jonhs Hopkins“.

„Un craniofaringiom conţine, de obicei, depuneri de calciu, dar când am scos un dinte complet de-acolo... E ceva complet diferit“, mărturiseşte dr. Beaty.

A trecut un an de la intervenţia chirurgicală, iar copilul face progrese mari. Totuşi, el va trebui să urmeze tratamente hormonale tot restul vieţii.

S-au mai descoperit dinţi şi în cazul altor tumori cerebrale, dar doar în cele care se numesc „teratomuri“, adică tumori benigne congenitale complexe, de natură embrionară, formată din diferite ţesuturi care nu au nicio legătură cu organele sau regiunea unde s-au format. Teratomurile conţineau păr, dinţi, oase şi chiar şi ochi complet formaţi.


Citeşte şi:

FOTO Cancerul cerebral, operat la Iaşi printr-o metodă inovativă, în premieră naţională. Tumora, extirpată pentru prima dată în proporţie de peste 90%

O echipă de medici de la Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu“ Iaşi a folosit, în premieră naţională, o metodă inovativă de îndepărtare de pe creier a unei tumori canceroase extrem de agresivă.

Radiografiile dentare dublează riscul de tumori cerebrale

Dacă faci mai mult de o radiografie dentară pe an, ai un risc de două sau chiar de trei ori mai mare de a face un tip de tumoare pe creier, din fericire benignă, semnalează un studiu american.

Cancerul cerebral, tratat cu un medicament obţinut din tumoare

Viaţa mai multor bolnavi cu cancer cerebral a fost prelungită cu un an după ce au primit un tratament inedit, obţinut chiar din tumorile extirpate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite