Medicină

articolul anterior articolul urmator

Un document intern al OMS susţine nevoia vaccinării anuale cu o doză de rapel a persoanelor vulnerabile

4
25 Jun 2021 00:15:47
Autor: Emanuel Neuman
Vaccinare / FOTO Arhivă
Vaccinare / FOTO Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se aşteaptă ca persoanele vulnerabile la COVID-19, precum cele în vârstă ori care suferă de boli cronice, să aibă nevoie de o doză anuală de vaccin pentru a fi protejaţi de noile mutaţii ale virusului, conform Reuters.

Producătorii de vaccinuri anti-COVID Moderna şi Pfizer/BioNTech au început să susţină în ultima perioadă posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză de vaccin pentru a menţine nivelul imunităţii ridicat.

Momentan, dovezile ştiinţifice în acest sens nu sunt concludente.

Documentul OMS citat de Reuters arată că instituţia internaţională consideră că cel mai probabil scenariu este acela în care persoanele din categorii de risc vor trebui să fie vaccinate anual cu o doză de rapel.

Scenariul ia în calcul un viitor în care noi variante de virus vor continua să apară. Documentul, datat cu 8 iunie este încă „în lucru”.

Conform documentului OMS, sunt aşteptate, de asemenea, probleme de producţie, probleme de reglementare şi aprobare şi „tranziţia dinspre unele tipuri de tehnologie”. Acestea ar fi urma să fie responsabile pentru un număr mai mici de doze anul viitor.

Scenariile vor fi folosite pentru a defini strategia globală de vaccinare a OMS, iar prognozele s-ar putea schimba în contextul apariţiei de noi informaţii cu privire la eficienţa unei a treia doze şi durata de protecţie oferită de vaccin.

În cel mai prost scenariu prevăzut de OMS, producţia de anul viitor va fi de doar 6 miliarde de doze, fapt ce ar provoca şi mai multe complicaţii dacă noile detalii arată nevoia unui al treilea rapel şi că durata protecţiei oferită de vaccin este mai mică decât cea prevăzută.

Într-un scenariu mai optimist, capacitatea de producţie ar creşte la 16 miliarde de doze, iar cererea ar fi aproape pe deplin satisfăcută, în contextul în care datele ar arăta că nu este nevoie de un al treilea rapel, iar vaccinurile continuă să fie eficiente împotriva noilor variante.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Florescu Constantin
25.06.2021, 00:46:28

Da! Si eu sustin ca OMS trebuie desfiintata ptr ca-i inutila!

-4 (10 voturi)
Davide Isa revine
25.06.2021, 11:07:52

oms oare nu citeste despre Noua Zeelanda?! În topul statelor cu cea mai bună „rezilienţă COVID“ (scor: 80,8) se află Noua Zeelandă. Insula din sud-estul Pacificului este pe primul loc deoarece a înregistrat în ultima lună 1 caz la 100.000 de locuitori, are o rată lunară a mortalităţii de 0% şi a înregistrat 5 decese la 1 milion de locuitori. Dar, cel mai important: acoperirea vaccinală este de doar 4,8% în Noua Zeelandă. https://adevarul.ro/news/societate/consecinta-modificarii-din-pix-numarului-deceselor-romania-e-ultimele-locuri-topul-tarilor-facut-fata-pandemiei-1_60d4bdce5163ec42716bb2d8/index.html

-7 (9 voturi)
Amdo Odma
25.06.2021, 09:24:43

Doar o data pe an? Ma mir.

-5 (7 voturi)
defu gabi
25.06.2021, 10:31:15

Daca e un litru de zeama chimica experimentala, e suficient o data pe an... :)))))

-3 (5 voturi)
Modifică Setările