Medicină

articolul anterior articolul urmator

Un german, diagnosticat de „Dr. House“. Medicul nervos salvează vieţi chiar şi după încheierea serialului

1
8 Feb 2014 14:53:54
Autor: Andrada Floria
Hugh Laurie a jucat rolul lui Dr. House vreme de opt ani
Hugh Laurie a jucat rolul lui Dr. House vreme de opt ani

Simptome ciudate şi care par că nu au legătură unul cu altul? Soluţia o oferă „Dr. House“ la doi ani după ce s-a încheiat. Viaţa unui german a fost salvată datorită prezentării unui caz similar într-un episod al celebrului serial.


În luna mai 2012, un german de 55 de ani a ajuns la medic cu manifestări extrem de ciudate, un adevărat puzzle pentru medicii de la Clinica Universitară din Marburg, Germania. Iniţial bărbatul a fost depistat cu insuficienţă cardiacă severă, dar inexplicabilă, cu o febră la fel de inexplicabilă, cu o deficienţă vizuală şi auditivă îngrijorătoare şi o misterioasă inflamaţie a esofagului.

Toate acestea adăugate la un istoric medical în mare parte lipsit de evenimente importante au creat un adevărat puzzle de nerezolvat pentru medicii germani. Singura confruntare a bărbatului cu medicii a fost înlocuirea ambelor articulaţii ale şoldurilor cu proteze metalice, cu doi ani în urmă.

Niciunul dintre diagnosticele încercate de echipa medicală nu a fost confirmat de investigaţiile medicale: nici boala coronariană, nici cardiomiopatia.

Episodul 11, sezonul 7

Soluţia a venit, însă, atunci când unul dintre medicii din echipă, Juergen R. Schaefer, fan al serialului „Dr. House“, şi-a amintit episodul 11 al sezonului al şaptelea, în care irascibilul Gregory House a diagnosticat şi tratat un caz similar. În serial era vorba despre o intoxicaţie cu cobalt.

Radiografiile şi analizele pentru măsurarea nivelului cobaltului şi cromului din sânge au confirmat diagnosticul pus, iniţial, de Dr. House. Explicaţia au găsit-o medicii germani: din cauza particulelor ceramice rămase, capul metalic al protezei de şold a fost afectată sever.

Ulterior, bărbatul german a primit o nouă proteză, dar şi un defibrilator cardiac , din cauza insuficienţei cardiace severe, dar a supravieţuit. În iulie 2013, la 14 luni de la înlocuirea protezei metalice, concentraţia cobaltului şi a cromului în organism au scăzut dramatic, funcţiile cardiace au ajuns la 40%, însă vederea şi auzul pacientului nu şi-au revenit prea mult.

„A fost o reală şansă faptul că am fost la curent cu serialul «Dr. House». Acest caz demonstrează că un serial de divertisment bine realizat nu are doar rolul de a întreţine publicul şi de a-l educa, ba chiar şi de a salva vieţi“, a declarat medicul german Juergen R. Schaefer.

Cazul a fost publicat în ediţia lunii februarie 2014 a publicaţiei de specialitate „The Lancet“.


Citeşte şi:

FOTO VIDEO A lansat o campanie pe reţelele sociale ca să-l găsească pe omul care i-a salvat viaţa

În urmă cu şase ani, Jonny Benjamin ieşea din cabinetul medicului convins că viaţa nu mai merită trăită cu un diagnostic ca cel pe care îl aflase. Dezorientat, speriat şi dezamăgit, londonezul a luat o decizie care avea să-i schimbe radical următorii ani.

Diagnostic mai precis şi mai sigur al cancerului de sânge la Institutul Clinic Fundeni

Copiii şi adulţii cu leucemii sau cu alte forme de cancer al sângelui vor putea fi mai bine diagnosticaţi în noul centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Când trebuie să te îngrijoreze ganglionii inflamaţi

Cu toţii am avut, cel puţin o dată în viaţă, ganglionii gâtului măriţi, dar numai pentru o perioadă scurtă. Dacă inflamaţia persistă sau dacă obervi că, în timp, s-au mai umflat şi alte zone ale corpului, trebuie să mergi de urgenţă la medic, fiindcă poate fi vorba despre o formă de cancer al sângelui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

HC Stefan
8.02.2014, 15:40:05

Cele mai reale diagnosticări au fost prezentate în serialul Dr. House. În momentul când am simţit primele simptome, în serial prezentate drept fiind infarct miocardic acut am solicitat serviciul 112, iar clinica a confirmat simptomele, am fost operat şi acum îi pot mulţumi producătorului serialului.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările