Un inel vaginal contraceptiv folosit şi de românce, considerat periculos în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania farmaceutică Merck & Co., producătoarea inelului vaginal contraceptiv care se comercializează şi în România, a acceptat să plătească 100 de milioane de dolari într-un proces din SUA, în care produsul a fost considerat vinovat pentru mai multe cazuri de infarct în rândul utilizatoarelor.

NuvaRing este un inel vaginal care acţionează ca orice contraceptiv hormonal, eliberând hormoni în organismul femeii astfel încât să împiedice concepţia în momentul actului sexual neprotejat cu prezervativ. Combinaţia de estrogen (etinilestradiol) şi progestogen (etonogestrel) este asociată cu un risc crescut pentru utilizatoare de a dezvolta cheaguri de sânge care, la rândul lor, pot provoca un infarct, un accident vascular cerebral sau chiar moarte subită.

După mai multe cazuri de infarct înregistrate la femei tinere în SUA şi după câteva cazuri de deces în urma utilizării NuvaRing, compania Merck are pe rol câteva mii de procese în Statele Unite ale Americii. Vineri, compania farmaceutică a acceptat să plătească 100 de milioane de dolari, dar a negat că ar avea vreo vină în cazul victimelor efectelor adverse ale inelului vaginal, potrivit Reuters.

3.000 de femei au intentat procesul şi 95% din ele trebuie să fie de acord cu această înţelegere, pentru ca ea să poată fi valabilă. Dacă se aprobă, fiecare victimă va primi aproximativ 58.000 de dolari.

În urma acestei înţelegeri, Merck va plăti mai puţin decât au plătit Bayer şi alte companii concurente pe piaţa contraceptivelor în procese similare, potrivit Bloomberg. Compania Bayer a plătit anul trecut peste 1,6 miliarde de dolari în urma unui proces privind efectele secundare ale anticoncepţionalelor Yasmin şi Yaz. Motivul a fost acelaşi: risc crescut de cheaguri de sânge şi de infarct sau atac cerebral.

Cum pune în pericol sănătatea

De vină pentru riscul crescut asupra sănătăţii femeilor este, de fapt, tipul de progestogen folosit, etonogestrelul. Acesta creşte de două ori riscul de cheaguri de sânge, potrivit mai multor zeci de studii ştiinţifice. Cheagurile blochează venele sau arterele şi, astfel, se declanşează un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. De asemenea, cheagurile pot călători în corp şi bloca alte funcţii ale corpului, cum este respiraţia.


Citeşte şi:

Analize înainte de a lua pilule contraceptive

Femeile cu un nivel crescut al colesterolului ar trebui să evite anticoncepţionalele. Infecţia cu HPV şi antecedentele familiale de cancer mamar sau de tromboze contraindică tratamentele cu hormoni feminini.

VIDEO Care sunt cele mai bune metode contraceptive, în funcţie de vârstă

Alexandra Crişan, medic primar obstetrică şi ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti, cu o experienţă în obstetrică de aproximativ 25 de ani, a vorbit, la Adevărul Live, despre problemele ginecologice care pun în pericol sănătatea femeilor şi a viitorilor copii.

Cât de periculoase sunt pilulele contraceptive de nouă generaţie

În cazul anticoncepţionalelor de generaţia a treia şi a patra, cum sunt considerate cele cu hormoni sintetici, riscul de cheaguri de sânge şi de accidente vasculare este dublu, prin comparaţie cu pilulele de generaţie mai veche.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite