Un nou studiu arată că un medicament folosit pentru artrită, Tocilizumab, reduce riscul de deces pentru pacienţii cu forme grave de COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Virgil Simionescu
FOTO Inquam Virgil Simionescu

Tocilizumab, un medicament folosit în mod normal pentru a trata artrita, ar putea fi salvarea pentru o parte din pacienţii cu formele grave de COVID, arată un nou studiu. La fiecare 25 de pacienţi trataţi cu acest medicament, alături de dexametozona, un corticosteroid ieftin, poate fi salvată o viaţă în plus, mai arată studiu, citat de BBC.

Studiul, lansat în luna martie a anului trecut, arată că tocilizumabul reduce şi durata de ventilaţie mecanică de care au nevoie pacienţii cu forme severe de COVID-19. 

Vândut sub denumirea comercială de Actemra, tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos pentru a trata artrita reumatoidă, arată Digi24. Studiul „Recovery” a început în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, şi a luat în calcul rezultatele obţinute în cazul a peste 4.000 de pacienţi, în condiţiile în care teste precedente se soldaseră cu rezultate mixte, chiar dacă existaseră şi în China studii ce arătau eficienţa acestui medicament.

„Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienţii din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”, arată un comunicat dat publicităţii joi, în care sunt anunţate rezultatele studiului.

Specialiştii spun că aceasta este „o veste foarte bună”.

Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor: în asociere cu un steroid precum dexametazona - singurul tratament care şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19 - impactul asupra mortalităţii „este substanţial”, spun cercetătorii.

Datele „sugerează că la pacienţii cu COVID-19 care prezintă hipoxie (care necesită oxigen) şi o inflamaţie semnificativă, tratamentul care asociază un corticosteroid, cum ar fi dexametazona, cu tocilizumab reduce mortalitatea cu aproximativ o treime la pacienţii necesitând oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale şi cu aproape jumătate la cei care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă (ventilator)”, au arătat autorii studiului.

Studiul a implicat peste 4.000 de pacienţi: jumătate au primit tocilizumab, jumătate au beneficiat de îngrijiri obişnuite. Aproximativ 80% dintre pacienţi au fost trataţi şi cu un steroid, cum ar fi dexametazona.

S-a constatat, de asemenea, că tocilizumab a crescut probabilitatea de externare în termen de 28 de zile de la 47% la 54%.

Aceste beneficii au fost observate la toate subgrupele de pacienţi, de la cei care necesitau oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale până la cei care aveau nevoie de ventilatoare mecanice, la terapie intensivă.

„După dexametazonă, aceasta este cea mai importantă descoperire în tratamentul COVID-19 care are un impact asupra reducerii (numărului) deceselor”, a comentat Athimalaipet Ramanan, profesor de reumatologie pediatrică la Universitatea din Bristol, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Există, de asemenea, un studiu Recovery care a demonstrat în iunie 2020 că dexametazona a redus mortalitatea.

Spre deosebire de dexametazonă, tratamentul cu tocilizumab nu este ieftin, dimpotrivă, este de 100 de ori mai scump, însă beneficiile sunt evidente. De altfel, notează Reuters, anul trecut Actemra a devenit al cincilea cel mai bine vândut medicament al companiei Roche. Vânzările s-au ridicat la peste 3 miliarde de dolari, dintre care aproape 600 de milioane de dolari au provenit din tratamentele folosite pentru COVID-19.

Rezultatele privind tocilizumab vor fi publicate online pe site-ul MedRxiv şi trimise spre validare unui jurnal medical.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite