Medicină

articolul anterior articolul urmator

Un om de ştiinţă de la Oxford susţine că  un vaccin împotriva variantei Omicron poate fi dezvoltat „foarte rapid”

8
27 Nov 2021 16:13:26
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a condus cercetările asupra vaccinului anti-Covid Oxford/AstraZeneca a declarat, sâmbătă, că un nou ser ar putea fi dezvoltat „foarte rapid” împotriva variantei Omicron, relatează AFP.

Potrivit sursei citate, omul de ştiinţă consideră că este „foarte puţin probabil” ca această nouă variantă să se răspândească puternic în cadrul populaţiei vaccinate, „cum am văzut anul trecut” cu varianta Delta, informează Hotnews.ro.
 
„Dacă s-ar întâmpla, ar fi posibil să acţionăm foarte repede”, a spus  Andrew Pollard pentru BBC, explicând că „procesele de dezvoltare a unui nou vaccin sunt din ce în ce mai bune”.
 
El crede, totuşi, că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini considerate „îngrijorătoare” de către OMS, dar că acest lucru va fi sigur doar în săptămânile următoare.
 
Niciun caz al variantei Omicron nu a fost încă detectat în Regatul Unit, una dintre ţările din Europa cele mai îndoliate din cauza virusului, cu peste 144.500 de morţi. Cu toate acestea, guvernul a anunţat joi restricţii severe pentru pasagerii din şase ţări africane, inclusiv Africa de Sud, unde a fost detectată varianta pentru prima dată.
 
În Europa, un caz legat de varianta Omicron a fost descoperit până acum în Belgia şi altul în Germania. Cehia de asemenea a spus că a identificat un posibil caz de infectare cu noua tulpină.
 
61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autorităţile olandeze au anunţat că sâmbătă dimineaţa fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron.
 
Aceasta din urmă a fost identificată şi în Malawi, în Israel, la o persoană care a venit Malawi, Botswana şi Hong Kong.
 
Într-un comunicat, AstraZeneca a declarat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea din Oxford, o platformă vaccinală care ne permite să răspundem rapid la noile variante care pot apărea”. Compania farmaceutică britanică a anunţat că „făcea deja cercetări în locurile în care a fost identificată varianta”.
 
Şi producătorii de vaccinuri Pfizer / BioNTech, Moderna şi Novavax şi-au exprimat, de asemenea, încrederea în capacitatea lor de a combate tulpina Omicron.
 
Compania Moderna şi-a anunţat vineri intenţia de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron.
 
„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană într-un comunicat citat de AFP, preluată de Agerpres.
 
Anunţul se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare, potrivit Moderna.
 
„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta şi Beta”, a precizat compania, spunând că „şi-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.
 
„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel.
 
„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Tomescu Tom
27.11.2021, 16:23:18

Deci ... este cazul să ne pregătim pentru încă o doză de vaccin ?? ?? . Cred că vom ajunge să fim obligați să ne vaccinăm lunar .. Sistemul certificatului verde deja funcționează ireproșabil .. așa că nimeni nu se va mai putea eschiva .. Orice ar face ! . Nu vor autoritățile , să implementeze și un certificat de " cazier verde " ..cumva ?? 😜 Care să poată fi scanat de oricine .. ?

-1 (3 voturi)
Constantine Constantine
27.11.2021, 17:31:04

Chestia e ca noua tulpina a fost identificata in urma cu citeva zile si deja un vaccin poate fi fabricat foarte rapid.Cind au avut timp sa studieze noua varianta?

-11 (11 voturi)
Constantine Constantine
27.11.2021, 17:56:11

''''Atât Pfizer, cât și Moderna au spus că, dacă de fapt varianta este mai rezistentă la vaccinurile lor decât tulpinile anterioare, ar putea dezvolta și livra un vaccin modificat în aproximativ 100 de zile. '''' Acesta e anunt de ultima ora.Lucrul asta nu face decit sa-mi justifice postarea anterioara.

-11 (11 voturi)
Brave.com
27.11.2021, 17:57:49

Vaccinul mRNA e ca un software care poate fi editat foarte usor in functie de noile mutatii ale virusului mai ales cele ale proteinei spike pentru care a fost creat. https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR_gene_editing

+11 (11 voturi)
dragan petrovici
27.11.2021, 18:26:43

rapizi baietii astia cu vaccinurile ....deci daca mai are cineva dubii despre cum apar variantele astea de virusi,,,se inmultesc asa de la Dumnezeu.....

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările