Medicină

articolul anterior articolul urmator

Un studiu susţine că serul Johnson & Johnson produce mai puţini anticorpi împotriva variantei Delta decât celelalte vaccinuri

3
22 Jul 2021 03:11:48
Autor: Emanuel Neuman
Vaccin Johnson&Johnson / FOTO Shutterstock
Vaccin Johnson&Johnson / FOTO Shutterstock

Un experiment al cercetătorilor de la Universitatea din New York arată că vaccinul produs de Johnson&Johnson are o eficienţă mai redusă împotriva variantei Delta a coronavirusului decât vaccinurile administrate în două doze produse de Pfizer şi Moderna. Experţii spun, însă, că vaccinul produs de Johnson&Johnson oferă chiar şi aşa o protecţie suficientă împotriva variantei Delta.

Studiul de laborator a fost efectuat prin compararea nivelul de anticorpi dezvoltat de persoane care au primit vaccinul de la Moderna, pe cel de la Pfizer şi de la Johnson & Johnson. Mai exact, cercetătorii au analizat anticorpii din sângele a opt persoane care au fost vaccinate cu serul Moderna, a nouă persoane vaccinate cu serul Pfizer şi a 10 persoane vaccinate cu serul Johnson&Johnson, conform Business Insider.
 
Dacă în cazul Moderna şi Pfizer răspunsul imun, după administrarea schemei complete, a fost de trei ori mai mic la varianta Delta decât la varianta iniţială de SARS-CoV-2, în cazul dozei unice Johnson & Johnson nivelul de anticorpi a fost de 5,4 ori mai mic. 
 
Această diferenţă arată că serul J&J protejează mai puţin în cazul variantei Delta, dar, subliniază oamenii de ştiinţă, important este că protejează, iar administrarea sa generează răspuns imun împotriva acestei noi tulpini. 
 
Dr. Ned Landau, cercetătorul care a condus acest studiu, a declarat pentru CNBC că rezultatele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson „ar trebui să ia în considerare” o a doua doză din acelaşi vaccin sau una de la Pfizer ori Moderna.
 
Studiul, însă, este pus la îndoială în forma sa actuală de alţi cercetători. Aceştia nu sunt convinşi de concluziile prezentate din cauza numărului mic de participanţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Edmond Wolf
22.07.2021, 09:54:52

Ce contează nivelul de anticorpi? N-a spus Gheorghiță cu buze și sprâncene frumoase, rujate și fardate, că nu are importanță dacă scade nivelul de anticorpi? Suntem protejați! Certificatul de vaccinare este cea mai puternică protecție pe care nici-un coronavirus nu o poate penetra. De asta unii încearcă cu certificate de vaccinare false.

-9 (9 voturi)
Davide Isa revine
22.07.2021, 10:14:34

A masura doar nivelul de anticorpi - atunci cand vorbesti despre imunitate- arata cat incompetenti si superficiali sunt toti acesti "esperti" de piei de curca.

-6 (6 voturi)
Davide Isa revine
22.07.2021, 10:15:51

O politică etică si corecta de vaccinare antiCovid ar începe cu screening-ul celulelor "T" (pentru toți pacienții) înainte ca orice vaccinare să fie considerată necesară. Dar asta ar implica un sistem medical responsabil care nu este condus doar de maximizarea profitului Big Pharma. Dacă aveți deja imunitate naturală, nu aveți nevoie de vaccin. Să începem prin a discuta despre imunitatea reactivă încrucișată. Milioane de oameni au imunitate reactivă încrucișată la SarsCov2 din cauza infecțiilor anterioare cu coronavirusuri asociate. Apoi, milioane de oameni care au trecut deja prin covid, nu au nevoie de un vaccin. Au imunitate durabila, pe termen lung, prin celule "T", anticorpi, celule "B", Cd4, Cd8, imunitatea măduvei osoase etc. De fapt, s-a demonstrat că vaccinarea pacienților trecuti deja prin covid diminuează răspunsul imun înnăscut și, prin urmare, este contraindicată. De ce nu se tine cont de aceste fapte demonstrate prin studiile existente? Pentru că imunitatea naturală nu aduce beneficii profiturilor corporațiilor. Punct.

-8 (8 voturi)
Modifică Setările