Medicină

articolul anterior articolul urmator

Un vietnamez a fost salvat de la moarte de un medic care i-a pompat cinci litri de bere în stomac

7
19 Jan 2019 10:40:06
Autor: George-Andrei Cristescu
Nguyen Van Nhat FOTO Lailasnews
Nguyen Van Nhat FOTO Lailasnews

Un bărbat care a ajuns la spital în stare critică din cauza unei intoxicaţii cu alcool a fost salvat după ce medicii din Vietnam au pompat în organismul său cinci litri de bere.

Nguyen Van Nhat, în vârstă de 48 de ani, a fost transportat în stare de inconştienţă la un spital din provincia Quang Tri din Vietnam, unde medicii au descoperit că nivelul de metanol - o formă periculoasă de alcool - din corpul său depăşea de 1.000 de ori limita recomandată, potrivit Newsweek. 

Personalul medical de la unitatea de terapie intensivă i-a administrat pe loc un litru de bere, iar pe parcursul zileu au transfuzat în total 5 litri de bere, la un interval de aproximativ o oră. Acest lucru a încetinit ritmul în care ficatul său a procesat metanolul, permiţând medicilor să-i salveze viaţa.

Există două tipuri de alcool: etanol şi metanol, ambele producând efecte similare şi fiind toxice pentru organism până la un anumit grad. Cu toate acestea, metanolul - a cărui structură chimică variază uşor faţă de etanol - nu este procesat de ficat la fel de uşor, motiv pentru care poate fi mult mai periculos când este consumat în cantităţi mari.

Alcoolul din băuturile consumate în general este, în cea mai mare proporţie, etanol, deşi băuturile precum berea şi vinul conţin adesea cantităţi foarte mici de metanol, deoarece este un produs secundar natural de fermentaţie. Producătorii de băuturi spirtoase iau măsuri pentru a elimina metanolul din produsele lor folosind tehnologii speciale. Cu toate acestea, metanolul se găseşte adesea în lichiorurile de proastă calitate, dar şi în benzină, antigel, vopsea, diluant, adeziv, produse de curăţare şi cerneală.

Administrarea de bere - care conţine cantităţi semnificative de etanol - unui pacient care suferă de intoxicare cu metanol poate opri procesul de transformare a formaldehidei în acid formic. Acest lucru se datorează faptului că ficatul întotdeauna acordă prioritate procesării etanolului. În cazul lui Nguyen Van Nhat, aceasta procedură le-a oferit medicilor mai mult timp pentru a efectua dializa şi a elimina alcoolul complet din organismul său. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Adrian Foangă
19.01.2019, 12:17:47

Bine ca n-a fost moldovean, ca la ala nu tinea cu bere...trebuia ceva mai tare.

+1 (5 voturi)
Puscas Marin
19.01.2019, 14:11:33

Exista peste 100 de tipuri de alcool insa numai alcoolul etilic poate fi consumat de om. Iar diferenta dintre alcool metilic si alcool etilic e enorma si nu mica!!! De la CH3-OH la CH3-CH3-OH e o cale lunga!!!! Dar asta nu se invata la jurnalagism la Shpilu Harletz!!!!

+3 (5 voturi)
Sorin Ionascu
19.01.2019, 16:36:02

"Există două tipuri de alcool: etanol şi metanol, ambele producând efecte similare şi fiind toxice pentru organism până la un anumit grad. Cu toate acestea, metanolul - a cărui structură chimică variază uşor faţă de etanol - nu este procesat de ficat la fel de uşor, motiv pentru care poate fi mult mai periculos când este consumat în cantităţi mari. " Un paragraf de un dancilism perfect si absolut, din care se vede clar habarnismul textierului, care a trecut pe la "limba straina" numita "chimie" ca gasca prin apa. El nu a aflat astfel ca alcoolii sunt compusi organici caracterizati de prezenta functiei -OH, care se poate lega de absolut orice structura; rezulta ca exista sute sau mii de tipuri de alcool; mai mult, exista alcooli cu o singura functie si alcooli cu mai multe astfel de functii. Metanolul si etanolul sunt cei mai simpli alcooli si ei exista in mod natural, dar diferentele dintre ei sunt substantiale, atat structural, cat si ca proprietati. Etanolul e singurul alcool pe care omul il poate consuma in cantitati ceva mai mari, restul sunt toxici de la doze foarte mici. Metanolul este foarte toxic, doza letala este sub 1g, iar in cantitati mult mai mici poate produce fenomene toxice grave, precum orbirea (ataca nervul optic). El poate sa apara in cantitati infime in combinatie cu cel etilic, iar etanolul poate fi folosit ca antidot, pentru ca sunt concurenti pentru aceeasi enzima, pentru care etanolul are afinitate mai mare. De ce au ales berea - cu concentratie relativ mica de etanol, in medie 5% - e greu de spus, puteau sa-l administreze chiar in perfuzie sau in solutii mult mai concentrate.

+2 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
19.01.2019, 16:36:02

Tot betie cu metanol fac si EROII nostri militari MApN ce au "luptat" cu sticlele de lichid de frana prin IRAK ...la "Furtuna in Desert"...., Afganistan si prin alte coklauri...sa ne poarte Drapelul in rusine.... ..radeau si englezii de noi cu asa "eroi" morti pentru patrie...cu metilic....

0 (2 voturi)
Crisan Horatiu
19.01.2019, 18:41:27

La noi iti cer astia 300 lei pe o unitate de transfuzie la spitalele private. E mai ieftina berea.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările