Undă verde în Europa pentru tratamentul care vindecă hepatita C. În România, acesta va ajunge peste trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul care vindeca hepatita C a fost aprobat în UE şi urmează şi ajungă în RomâniaFOTO Shutterstock
Tratamentul care vindeca hepatita C a fost aprobat în UE şi urmează şi ajungă în RomâniaFOTO Shutterstock

Un tratament inovator care promite să revoluţioneze tot ceea ce ştiam despre tratamentul hepatitei C a fost aprobat zilele acestea la nivelul Uniunii Europene.În cadrul studiilor clinice, acesta a vindecat între 95 şi 100% dintre pacienţii cu forma cronică a acestei boli, considerată până de curând incurabilă.

Comisia Europeană a acordat autorizaţia de punere pe piaţă a tratamentului exclusiv oral şi fără interferon, compus din două medicamente, care vindecă hepatita cronică de C, genotip 1 (GT1).

Tratamentul a fost aprobat pentru administrare cu sau fără ribavirină (RBV), inclusiv pentru cei cu ciroză compensată a ficatului, pentru bolnavii coinfectaţi HIV-1, dar şi pentru pacienţi aflaţi în tratament substitutiv al dependentei de opiacee şi cei care primesc transplant hepatic.

În plus, unul dintre medicamente a fost aprobat în combinaţie cu ribavirină pentru pacienţii cu hepatită C cronică genotip 4 (GT4). 

Aprobarea vine după evaluarea prin procedură accelerată făcută de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), procedură destinată medicamentelor de interes major pentru sănătatea publică.

Aproximativ 9 milioane de persoane din Europa sunt infectate cu hepatita C cronică, cea mai importantă cauză a cancerului hepatic şi a transplantului hepatic.

Genotipul 1 este forma de hepatita C cu cea mai mare prevalenţă în Europa, însumând 60% din cazuri la nivel mondial.

Dacă până acum eficienţa tratamentului administrat bolnavilor de hepatită C, adică de interferon combinat cu ribavirină, era de numai 50%, acest nou tratament a vindecat între 95 şi 100% dintre pacienţii cu forma cronică a acestei boli. 

După ce am văzut cu ochii mei, în studiile clinice de fază III (n. r. – ultima etapă de studiu înainte de intrarea pe piaţă a unui medicament), rezultatele noii generaţii de medicamente, pot spune fără teamă că acestea sunt tratamente miraculoase“, a declarat profesorul de hepatologie Graham R. Foster, de la Universitatea „Queen Mary“ din Londra.

Medicamentele sunt aşteptate să ajungă în România peste aproximativ trei luni. Pasul următor care terbuie făcut este obţinerea preţului pentru ţara noatră, iar potrivit legii procedura de obţinere de preţ durează 90 de zile.

Speranţele românilor cu hepatita C sunt foarte mari, având în vedere declarţiile ministrului Sănătăţii care anunţa la începutul acestui an că printre priorităţile Ministerului în 2015 se numără continuarea actualizării listei de medicamente compensate şi gratuite prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici.

„În prezent se derulează etapa finală de introducere a triplei terapii pentru tratarea bolnavilor cu hepatita C“, preciza, pe 2 ianurie, pentru Mediafax, Nicolae Băniciou, ministrul Sănătăţii, lăsând să se înţeleagă că acest nou tratament ar urma să fie ajungă pe lista compensatelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite