Unele meserii ale femeilor cresc riscul de cancer la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales femeile care lucrează în baruri, în cazinouri sau în agricultură ar trebui să-şi facă regulat controalele mamare FOTO: Shutterstock
Mai ales femeile care lucrează în baruri, în cazinouri sau în agricultură ar trebui să-şi facă regulat controalele mamare FOTO: Shutterstock

Mediul de lucru afectează într-o măsură considerabilă riscul unei femei de a suferi de cancer mamar. Cel mai periculos este să lucrezi în industria materialelor plastice, a conservelor, în baruri, în cazinouri şi în agricultură.

Cercetătorii canadieni au constatat că unele locuri de muncă, ce expun lucrătorii la modificări hormonale chimice şi la agenţi cancerigeni, pot creşte cu 42% risc de a dezvolta cancer mamar.

Studiul a inclus 1.006 femei cu cancer la sân şi 1.146 femei care nu prezintă boala, din Essex şi Kent, Ontario, unde există o distribuţie aproape egală pe ocupaţii agricole şi industriale. Regiunea este cunoscută ca având un grup relativ mare de cazuri de cancer la sân.

Barmaniţele au risc dublu

Cercetătorii spun că, pe o perioadă de 10 ani, femeile implicate în manufactura materialelor plastice, a conservelor pentru produse alimentare, precum şi cele care au petrecut mult timp în baruri, hipodromuri sau cazinouri, şi-au dublat riscul de cancer la sân comparativ cu cele care au alte ocupaţii.

În rândul femeilor care au lucrat în agricultură s-au înregistrat cu 34% mai multe cazuri de cancer la sân, comparativ cu cele care nu lucrează în acest domeniu.

Studii anterioare oferă unele indicii cu privire la motivul pentru care lucrătorii din aceste domenii ar putea fi predispuşi la cancer. Se pare că de vină este expunerea la reziduuri de pesticide, în timp ce fumatul pasiv a fost vinovatul principal în baruri şi în cazinouri. Vaporii posibil cancerigeni emişi în timpul procesului de turnare a plasticului au contribuit, cel mai probabil, la apariţia cancerului de sân în rândul lucrătorilor din fabricile care se ocupă cu industria materialelor plastice.

Acest studiu nu dovedeşte însă că toate femeile care lucrează în agricultură sau în industria plasticului vor face cancer la sân. În primul rând, contează materialul genetic, dar şi timpul şi metoda de expunere pot fi importante.
„Nu numai că medicii ar trebui să întrebe femeile unde lucrează sau unde au lucrat  recent, ci aceştia ar trebui chiar să alcătuiască o istorie de lucru completă, pentru a putea evalua corect riscul de cancer mamar în relaţie cu meseria“, a spus Andrew Watterson, de la Universitatea din Stirling, Marea Britanie.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite