Urticaria, boala care nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urticaria se manifestă prin erupţie cutanată şi mâncărimi intense    FOTO Arhivă
Urticaria se manifestă prin erupţie cutanată şi mâncărimi intense    FOTO Arhivă

Peste 15% din populaţia globului suferă de urticarie, o boală de piele care se manifestă prin erupţie însoţită de mâncărime şi uneori de senzaţia de arsură. Trei sferturi dintre pacienţii cu urticarie spun că viaţa le este serios afectată din cauza acestei probleme. Iar cu cât sunt mai stresaţi, cu atât se agravează erupţia, pentru că stresul este unul dintre factorii declanşatori.

La nivel mondial, între 15 şi 20% din oameni are, la un moment dat în viaţă, un episod acut de urticarie, iar 1% din populaţia globului se confruntă cu urticarie cronică, formă în care simptomele persistă mai mult de 6 săptămâni. Statisticile au fost date publicităţii ca un preambul al Zilei Mondiale a Urticariei, marcată anual la 1 octombrie, informează 20minutes.fr.

Urticaria este o boală dermatologică inflamatorie care se manifestă printr-o erupţie cutanată cu pete roşii şi mici umflături la nivelul pielii şi uneori pe mucoase. Urticaria este localizată de obicei pe faţă, mâini sau picioare. Ea determină senzaţii de mâncărime (prurit) sau de arsură şi necesită adesea un tratament cu antihistaminice.

Reacţia alergică poate fi declanşată de consumul unui aliment, de înţepătura unei insecte, de ingestia unor medicamente, de factori de stres ori de simpla expunere la căldură sau frig.

Urticaria nu este nicidecum un simptom banal. Chiar dacă nu pune viaţa în pericol, crizele de mâncărime afectează serios calitatea vieţii de zi cu zi. Potrivit statisticilor, 73% dintre cei care suferă de urticarie spun că evită ieşirile la evenimente sociale, 74% au performanţe scăzute la locul de muncă şi 63% acuză manifestări de anxietate.

Ce faci dacă te confrunţi cu o criză de urticarie? Potrivit urticaria.ro, recomandările sunt următoarele:

  • În primul rând nu intra în panică; stresul agravează erupţia.
  • Fă-ţi o programare la medicul alergolog pentru a afla cauza urticariei; dacă ai simptome de gravitate trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.
  • Până eşti văzut de medic este bine să faci o înregistrare foto/video a leziunilor de urticarie şi să eviţi factorii ce pot agrava erupţia (duş fierbinte, frig, stres, transpiraţie, contactul pielii direct cu materiale sintetice, alimente ce conţin coloranţi /conservanţi).
  • Începe un tratament pentru urticarie cu antihistaminice, dar notează atent ce şi cât ai luat pentru a spune medicului.
  • Ţine un jurnal cu ce faci şi ce mănânci încercând să faci o legătură cu apariţia leziunilor de urticarie.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite