Urticaria solară poate apărea în primele zece minute de expunere. Ce alte probleme medicale se pot ivi după plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea la soare la ore riscante şi fără fotoprotecţie ne poate strica vacanţa încă de la debut. Arsurile solare sunt însoţite, pe lângă înroşirea pielii, de usturime, frisoane şi dureri de cap. Ce măsuri se impun.

Suntem la mare, la plajă şi am vrea dintr-o dată să luăm tot soarele cu noi. Mai ales că nu avem decât câteva zile de vacanţă şi ţinem morţiş să avem un bronz de invidiat atunci când revenim la birou. Toate bune, doar că riscul de arsuri solare e mare dacă optăm să ne expunem non stop chiar din prima zi, nu uită să ne reamintească medicii dermatologi.

Termenul medical pentru arsura solară este eritem actinic, adică înroşirea tegumentului expus, însoţită de usturime, frisoare şi dureri de cap. UVB sunt acele raze responsabile de apariţia bronzului, dar şi de arsurile cutanate, în timp ce UVA sunt cele care pătrund adânc în piele şi ajung să modifice, în timp, structura ADN-ului.

Intensitatea radiaţiilor depinde de sezon, ora din zi sau altitudine şi nu are importanţă dacă stăm la umbră sau nu. „Razele se reflectă de nisip, în apă, în luciul gheţii sau cenuşiul trotuarului şi ne învăluie fără să ne dăm seama. Zilnic, suntem expuşi la 50% raze infraroşii, 40% lumină vizibilă şi 5-10% ultraviolete, mai multe UVA decât UVB“, explică medicul primar dermatolog Mihaela Leventer.

„Aluniţele vechi îşi pot modifica aspectul, cresc în suprafaţă şi volum“

Cea mai gravă problemă care se poate ivi după expunerea la soare este acumularea în timp a efectelor ultravioletelor care duce la cancerul cutanat. „Aluniţele vechi îşi pot modifica aspectul, cresc în suprafaţă şi volum, îşi schimbă culoarea şi marginile devin neregulate, ca o pată de ulei. Pot să apară leziuni noi, negricioase. Riscul de melanom există, şi uneori singura salvare este controlul repetat al sănătăţii pielii în scop preventiv. Există şi alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele sau carcinoamele spinocelulare sau bazocelulare, apărute ca urmare a expunerii îndelungate la soare“, mai spune medicul dermatolog.

Consecinţe mai puţin grave

Pruritul estival, adică acea senzaţie de mâncărime a pielii este o consecinţă mai puţin gravă a expunere la soare şi, în mod normal, ar trebui să treacă după câteva zile de stat la umbră. Mâncărimea se poate trata cu o mixtură mentolată.

Mai pot apărea după plajă atât erupţia benignă de vară – mai frecventă la femeile între 20 şi 30 de ani - şi care se caracterizează prin apariţia de băşici în acele zone ale corpului care nu sunt de regulă expuse la lumina solară, precum şi erupţia polimorfă la lumină care se manifestă prin apariţia unor pete roşii sau violacee, simetrice la nivelul feţei, asemănătoare lupusului eritematos.

Urticaria solară poate apărea şi ea în primele 10 minute după expunerea la soare şi este caracterizată prin pete mari roz sau roşii, însoţite de mâncărimi puternice.

Sfaturi pentru a repara pielea arsă de soare

Duşul cu apă călduţă este prima măsură pe care o putem lua dacă ne-am ars la plajă. Hidratarea cu apă, lapte sau ceai este şi ea importantă, ca şi masajul cu alcool medicinal care răcoreşte şi opreşte arsura celulară. Dacă sunt prezente durerile de cap ele pot fi domolite cu ajutorul unei aspirine. În cazuri mai grave, este recomandat repausul într-o cameră răcoroasă. „Uneori, când arsura este mai gravă, sunt necesare câteva zile de spitalizare pentru administrarea de perfuzii care restabilesc pierderile lichidiene prin transpiraţie şi descuamarea intensă“, conchide medicul dermatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite