Vaccinul Pfizer, probleme de logistică: cum trebuie transportat şi la ce temperatură se păstrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Vaccinul anticoronavirus, care ar avea, potrivit companiei Pfizer, o eficienţă de 90% testează logistica României, dar şi a altor state. Vaccinul trebuie păstrat la minus 80 de grade, în condiţii speciale, prin urmare, modul în care va fi transportat în zonele izolate ale ţărilor ridică deja probleme.

Doctorul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov; Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, şi Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, au vorbit pe 15 noiembrie la Digi24 despre provocările în ce priveşte vaccinul Pfizer, a cărui eficienţă ajunge la 90%. Acest vaccin ar trebui păstrat la minus 80 de grade. 

„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în ţările Uniunii Europene, pentru că şi avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o reţea de distribuţie către acele centre unde se va face vaccinarea. Trebuie să înţeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie şi nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în aşa fel încât să poată fi luat cu tăşcuţa de la DSP, cum facem noi în România“, a declarat medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Prin urmare, vaccinarea ar trebui făcută în centre speciale, unde numai asta ar trebui să fie activitatea, a mai spus Sandra Alexiu. Ea a dat exemplu situaţia de acum mulţi ani, când vaccinul antirujeolic era îngheţat şi se dezgheţa şi dizolva, iar apoi se făcea rapid.

Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, specializat în genetică, a precizat că vaccinul trebuie menţinut la această temperatură foarte scăzută din cauza moleculei de ARN, foarte instabilă. A amintit şi că există puţine congelatoare de minus 80 în laboratoarele specializate. Transportul se mai poate realiza printr-un proces numit gheaţă carbonică, dar este dificil. Logistic, suntem nepregătiţi, nu ne putem mişca repede, a susţinut Octavian Voiculescu.

„Dacă vor veni celelalte vaccinuri, care sunt transportabile la temperatură normală de lanţ de frig şi se pot ambala în doze individuale, atunci se vor putea face prin cabinete, sperăm că acela va fi vaccinul care va putea fi dat la cronici şi la cei care sunt persoane de risc. Probabil că vaccinul despre care discutăm şi care vine în primă fază merge la cei din sistemul sanitar, care vor fi adunaţi într-un centru şi vor fi vaccinaţi. Noi am trecut şi prin asta, când a fost cu gripa porcină, când s-a vaccinat la Institutul Matei Balş. Erau cozile de la institut dinăuntru până la ieşirea din institut pe Grozovici până în Ştefan cel Mare pe 7-8 rânduri. Erau mii de oameni care stăteau la coadă şi noi vaccinam pe bandă, în schimburi“, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Potrivit lui Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, vaccinul Pfizer poate fi transportat şi la temperaturi „mai abordabile“. Susţine că situaţia se va clarifica în 2021, când vor fi mai multe vaccinuri aprobate, iar atunci vom afla şi de ce fel de condiţii de păstrare au nevoie. Totuşi, majoritatea va necesita o infrastructură specială de transport spre România, precum şi în centrul de distribuţie, a spus Vlad Mixich. 

„Din păcate, infrastructura pe care se desfăşoară programele de vaccinare în România acum are prea multe hibe pentru a putea fi folosită. Nu există nici măcar acele termometre la standarde internaţionale care monitorizează permanent temperatura din mijlocul de transport respectiv. Nu e timp să repari toate hibele, trebuie venit cu ceva nou“,a adăugat Vlad Mixich. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite