Medicină

articolul anterior articolul urmator

Vaccinurile continuă să aibă o eficienţă foarte ridicată în cazurile grave de infectare cu Omicron | STUDIU

3
22 Jan 2022 17:29:32
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un nou studiu american arată că în timpul valului provocat de noua variantă a coronaviruslui, Omicron, formele severe ale virusului au fost contracarate într-un mod satisfăcător. Vaccinurile şi dozele de rapel împotriva Covid-19 au continuat să aibă o eficacitate foarte mare în cazurile severe de boală.

Studiul a fost efectuat în perioada 26 august 2021 - 5 ianuarie 2022, când Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a analizat datele a peste 300.000 de pacienţi care s-au prezentat la urgenţă sau au fost spitalizaţi în 10 state.

În perioada în care varianta Delta a fost dominantă, eficacitatea vaccinului în cazul spitalizărilor a fost de 90% între 14 şi 179 de zile după a doua doză de vaccin. Acesta a scăzut la 81% după mai mult de 180 de zile după a doua doză şi a crescut la 94% la 14 sau mai multe zile după a treia.

Odată ce Omicron a devenit dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor între 14 şi 179 de zile după a doua doză a fost estimată la 81%; a fost de 57% după mai mult de 180 de zile după a doua doză şi de 90% la 14 zile sau mai mult după a treia.

Un al doilea studiu, bazat pe date din 25 de state şi jurisdicţii locale din SUA, arată că eficacitatea vaccinului împotriva infecţiilor a scăzut de la 93%, înainte de Delta, la aproximativ 80% odată ce Delta a devenit dominantă; dar protecţia în cazul deceselor a rămas stabilă - şi ridicată - la 94%.

Eficacitatea împotriva infecţiilor a scăzut la 68% cu Omicron. Autorii nu au putut determina o estimare a protecţiei vaccinului împotriva decesului în timpul Omicron din cauza întârzierii în înregistrarea informaţiilor, dar oamenii de ştiinţă se aşteaptă pe scară largă ca aceasta să rămână foarte ridicată.

Studiul arată, de asemenea, că, în timp ce decesele în rândul persoanelor complet vaccinate au crescut semnificativ în timpul valului Delta (mai mult de 20.000 de persoane între iulie şi noiembrie), probabilitatea ca persoanele nevaccinate să moară a fost de 16 ori mai mare.

Protecţia a fost şi mai mare pentru persoanele care au primit doza booster. Între octombrie şi noiembrie, riscul ca persoanele nevaccinate să moară a fost 50 de ori mai mare decât în cazul persoanelor vaccinate care au primit doza booster.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Bun Om
22.01.2022, 23:12:45

Vrajeli. In 4 luni eficienta scade la 0. Trebuie sa te vacinezi la 6 luni sau sa nu te vacinezi deloc si capeti covid si primesti imunitate naturala care e mult mai buna.

+1 (1 vot)
Bun Om
22.01.2022, 23:18:33

Da o sa zici stai asa nu face sens sa iau virusul ca sa nu-l iau mai incolo. Pai puna dimneaza. Exact asta face vaccinul. Te imbolvaneste cu proteina aia ca sa nu te imbolvanesti mai incolo. Proteina virusului aia te distrug. Vaccinurile folosesc aceasi proteina complete a virisului. Deci ca iei vacin sau covid e cam aceasi boala. Diferenta este ca vacinurile scad in eficienta dupa vreo 4-6 luna pe cand boala reala nu.

Bun Om
22.01.2022, 23:23:36

Oricum ar fi cu sau fara vaccin toti va veti imbolnavi pana la urma. Covidul asta nu pleaca nicaieri.

Modifică Setările