Medicină

articolul anterior articolul urmator

Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar putea asigura imunitatea la COVID-19 întreaga viaţă STUDIU

66
28 Jun 2021 20:16:42
Autor: Dan Anghel

Cercetătorii de la Universitatea Washington arată, printr-un studiu, că imunitatea conferită de vaccinurile ARNm (Pfizer şi Moderna) poate proteja organismul timp de mai mulţi ani. Mai mult, în cazul celor care au trecut prin boală, vaccinul îi poate proteja întreaga viaţă.

Studiul publicat în revistă ştiinţifică „Nature”, oferă primele indicii că persoanele imunizate cu vaccinurile ARNmesager ar putea să nu aibă nevoie de un rapel suplimentar, cât timp virusul şi derivatele sale nu evoluează foarte mult faţă de formele actuale.

Conform publicaţiei „New YorK Times”, un alt studiu demonstrează că la persoanele care au făcut boala, celulele sistemului imunitar responsabile cu recunoaşterea virusului au rămas active încă cel puţin opt luni după infectare. Aşadar, cercetătorii au sugerat că imunitatea acestor persoane, dacă s-au şi vaccinat după ce s-au vindecat de Covid, ar putea chiar toată viaţa. Deocamdată nu se ştie dacă persoane vaccinate, dar care nu au fost infectate, ar putea fi imune toată viaţa.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington au constatat că la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toţi cei care au participat la studiu. Totodată, aceşti oameni au păstrat aproximativ acelaşi număr de celule responsabile cu recunoaşterea virusului. În cazul celorlalte vaccinuri, centrii germinali de obicei ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi activitatea acestora scade şi dispare în patru- şase săptămâni, însă centrele germinale stimulate de vaccinurile cu ARNm continuă la acelaşi nivel la câteva luni de la inoculare.

Rezultatele arată că majoritatea persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung, cel puţin împotriva variantelor existente, chiar dacă vârstnicii şi persoanele cu un sistem imunitar slab pot avea totuşi nevoie de un alt rapel decât cel deja realizat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Alexe Radu
28.06.2021, 20:28:18

Povesti de adormit copiii mari , e doar o strategie ieftina . Adica cei de la Pfizer si Moderna anunta ca aceste seruri sunt experimentale pana in 2023 , ca la maxim 12 luni de la vaccinare se mai impune inca o doza , iar niste asa-zisi cercetatori ne asigura , stati linistiti ca oricum muriti ...

-10 (26 voturi)
Till Eulenspiegel
28.06.2021, 20:40:12

Asta inseamna ca vaccinatii vor mai trai maximum 12 luni dupa intepare cu borhotul de ARN-m.

-4 (14 voturi)
dcac acdc
28.06.2021, 20:58:50

numai 4.5 milioane romani sunt vaccinatzi , ca ei stiu mai bine de la popa . o tara iluminata .

-2 (14 voturi)
Iobag Nerfos
28.06.2021, 21:07:47

"ar putea..." ce studiu e asta? Totul e ambiguu cu vaccinurile astea. Nimic concret. Nu stiu ce studiu este asta, dar e cert ca celor care s-au vaccinat in Israel li s-a cerut sa poarte masca. De ce?

-7 (21 voturi)
Ion Capsuna
28.06.2021, 21:12:31

Vaccinul a aparut pe piata de mai putin de un an. Cum se poate spune ca asigura imunitate pt. 60-70-80 de ani daca e utilizat de mai putin de 1 luni! Terminati cu dezinformarea si publicitatea ascunsa! In plus, in Israel populatia a fost vaccinata in proportie de 80% si tot se confrunta cu cazuri noi, cu simptome, intre cei vaccinati!

-7 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările