Medicină

articolul anterior articolul urmator

Vârstnicii cu variaţii de greutate au un risc mai mare de demenţă. Studiu

0
21 May 2019 11:19:27
Autor: Daniela Serb
Variaţiile de greutate cresc riscul de demenţă
Variaţiile de greutate cresc riscul de demenţă

Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific BMJ Open a identificat o asociere între schimbările Indicelui de Masă Corporală  - IMC - şi dezvoltarea demenţei. Cercetarea sugerează importanţa menţinerii unui stil de viaţă sănătos.

Vârstnicii care se câştigă sau pierd în greutate au un risc ridicat de instalare a demenţei, sugerează o cercetare recentă, preluată de agerpres.ro.

Cercetătorii au analizat date de la peste 67.000 de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani. Indicele de Masă Corporală a fost măsurat între anii 2002-2003 şi din nou în 2004-2005, iar incidenţa demenţei a fost monitorizată o perioadă medie de cinci ani, între 2008 şi 2013.

10% a IMC în doi ani

Bărbaţii şi femeile care au trecut prin schimbări rapide de greutate corporală - definite drept o creştere sau o scădere cu 10% a IMC pe parcursul a doi ani - au avut un risc mai mare cu 20% de demenţă în comparaţie cu cele a căror greutate a fost stabilă.

„Acest studiu a relevat că, la vârste înaintate, creşterea severă în greutate, diabetul necontrolat, fumatul şi activitatea fizică redusă au un efect negativ asupra dezvoltării demenţei“, se arată în studiu.
„Rezultatele noastre sugerează că un control permanent al greutăţii corporale, managementul bolii şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos sunt benefice în prevenţia demenţei, chiar şi la vârste înaintate“, au explicat oamenii de ştiinţă care au efectuat cercetarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii