Vedere înceţoşată şi probleme de coordonare? Ar putea fi scleroză multiplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de ameţeală, de dezechilibru şi reducerea acuităţii vizuale pot fi manifestări ale sclerozei multiple FOTO: Shutterstock
Starea de ameţeală, de dezechilibru şi reducerea acuităţii vizuale pot fi manifestări ale sclerozei multiple FOTO: Shutterstock

Aproximativ 10.000 de români suferă de scleroză multiplă, estimează specialiştii. Aceasta este o boală neurologică invalidantă pentru tineri al cărei tratament ajunge la 15.000 de euro. Doar 20% din pacienţii români primesc la timp medicamentele compensate.


Cauza sclerozei multiple este necunoscută încă de specialişti. Tot ce se ştie este că boala neurologică este autoimună, adică, din cauze neidentificate încă, sistemul imunitar începe să atace celulele nervoase din creier sau din măduva spinării, ceea ce duce, în timp, la tulburări de vedere, de vorbire şi de coordonare.

„Boala debutează cu simptome precum vedere înceţoşată, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburări senzoriale, şi treptat degenerează. Starea pacientului se înrăutăţeşte, acesta îşi pierde acuitatea vizuală, coordonarea, mobilitatea şi poate ajunge în timp, în unele cazuri într-un ritm foarte rapid, şi la handicap sever“, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, şeful secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi membru al comitetului ştiinţific medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România.

Alte manifestări care pot da de gândit sunt tulburările de vorbire, alterarea capacităţii de a înghiţi, dificultăţile de control al vezicii urinare, tulburări sexuale şi deterioarea unor funcţii cognitive, precum învăţarea, memoria, atenţia şi concentrarea.

În cele mai multe cazuri, debutul bolii are loc la persoane cu vârste între 20 şi 40 de ani, fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Se întâlneşte rareori şi la copii cu vârste între 12 şi 18 ani.

Scurtează speranţa de viaţă

Fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a bolnavilor de scleroză multiplă scade cu aproximativ 7 sau chiar cu 10 ani. Deşi boala este incurabilă, evoluţia ei poate fi întârziată prin depistarea precoce şi prin administrarea corectă a tratamentului. „Este esenţial ca, din momentul la care se pune diagnosticul să treacă cât mai puţin timp până la primirea tratamentului“, subliniază prof. dr. Ovidiu Băjenaru.

 Din păcate, acest lucru se întâmplă în România în doar 20% din cazuri, în restul de 80%, pacienţii nefiind diagnosticaţi sau neprimind tratamentul în timp util. Cei mai mulţi sunt înscriţi pe liste de aşteptare şi se poate întâmpla să dureze peste un an până la primirea tratamentului decontat prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. costul tratamentului pentru un singur bolnav pe un an este de aproximativ 15.000 de euro.  

„Fiind o boală invalidantă, are un impact social puternic atât asupra vieţii pacientului, dar şi asupra celui care îl îngrijeşte - aparţinătorul. Pacienţii nu pot merge la serviciu, cei tineri au dificultăţi în a-şi întemeia o familie, nu se pot bucura de viaţă, sunt mereu legaţi de persoana care îi îngrijeşte, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori să se izoleze şi ea de viaţa socială. De aceea, ne dorim ca pacienţii români să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca pacienţii europeni, iar primul şi cel mai important drept este accesul la tratament”, a adăugat Laurenţiu Lazăr, Preşedinte Societatea de Scleroză Multiplă din România (SSMR).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite