Viaţa sexuală, oglinda stării de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apetitul sexual scăzut poate ascunde o depresie sau o tulburare a glandei tiroide FOTO Shutterstock
Apetitul sexual scăzut poate ascunde o depresie sau o tulburare a glandei tiroide FOTO Shutterstock

Cu toţii ştim că sexul face bine, însă ştim oare şi că intensitatea vieţii sexuale reflectă starea de sănătate? În afară de vestitele disfuncţii erectile sau lipsa libidoului, mai există o grămadă de alte probleme care se oglindesc în viaţa sexuală sau în lipsa ei.

„Sănătatea sexuală este o reflexie a stării de sănătate. Dacă nu ai libido, de exemplu, acesta este un indicator că este ceva în neregulă cu tine. Poţi fi deprimat, lipsit de energie sau poate nu te alimentezi corect“, spune sexologul american Ian Kerner, autor al cărţii „Ea e pe primul loc“ (She comes first).

Identificarea şi rezolvarea problemelor care taie avântul sexual sunt esenţiale, mai ales că experienţele sexuale influenţează, conform lui Freud, fiecare aspect al vieţii noastre.

Erecţia normală, dovada unei inimi sănătoase

Un studiu din 2008 specifică faptul că disfuncţiile erectile sunt un semn al unei probleme cardiovasculare. Cercetătorii au studiat 2.300 de bărbaţi şi au descoperit că aceia care aveau probleme în ceea ce priveşte performanţa sexuală aveau şi un risc mai mare cu 58% de bol de inimă. Deşi există şi alte probleme care nu permit „avântul“ penisului, este necesar şi un control la inimă, măcar pentru a elimina acest risc.

Legătura dintre numărul de ejaculări şi cancerul de prostată

Ejaculările sunt un mod bun de a preveni cancerul de prostată. Un alt studiu a descoperit că cei care aveau 21 de ejaculări pe lună (fie cu un partener, fie singuri) erau supuşi unui risc mai mic de a face cancer la prostată, faţă de cei care aveau doar şapte ejaculări sau mai puţin în cursul unei luni.

Un apetit sexual sănătos  este un indiciu că nu eşti stresat sau deprimat

Este vorba despre un cerc: dacă eşti stresat la serviciu, nu ai un libido foarte ridicat. Dar, dacă ai o viaţă sexuală bogată, vei fi mai puţin stresat sau afectat de stres la serviciu.

Lipsa apetitului sexual este şi un foarte bun indicator al depresiei. Incapacitatea de a menţine o erecţie şi lipsa dorinţei sexuale pot fi un mod al organismului de a-ţi spune că eşti deprimat. Mai mult decât atât, scăderea libidoului poate fi cauzată şi de anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele.

În plus, specialiştii atrag atenţia că şi tulburările glandei tiroide pot da peste cap apetitul sexual.

Cauze fizice ale unei vieţi sexuale nesatisfăcătoare

Pe lângă problemele cu inima, mai există o gamă largă de boli care pot influenţa negativ viaţa sexuală. Disfuncţiile erectile, imposibilitatea obţinerii orgasmului sau lipsa libidoului pot fi provocate de diabet, de dezechilibrele hormonale, de boli neurologice, hepatice sau de insuficienţa renală.

Citeşte şi:

Studiu.Cum afectează pornografia online percepţia tinerilor asupra vieţii sexuale

Conform unei cercetări realizate de o organizaţie din Marea Britanie care se ocupă cu protecţia drepturilor copilului, „National Society for the Prevention of Cruelty to Children“, educaţia sexuală care se face în şcoli în acest moment este depăşită de realitatea secolului 21.

Moda relaţiilor lipsite de sex

Când avea 51 de ani, Suzie King a decis să pună bazele unei plaftorme ce încuraja oamenii să adopte un stil de viaţă diferit: abstinenţa sexuală. Nouă ani mai târziu, „Platonic parteners“, reţeaua a cărei fondatoare a devenit, adună 6.000 de membri care împărtăşesc acelaşi scop: încurajarea realaţiilor interumane care exclud conotaţiile de natură sexuală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite