Viaţa sexuală, „torpilată“ de factori aparent inofensivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre problemele sexuale dintr-un cuplu  au la origine disfuncţiile erectile
Multe dintre problemele sexuale dintr-un cuplu au la origine disfuncţiile erectile

Pe lângă infecţii genitale şi stres, există o varietate de alte explicaţii pentru disfuncţiile erectile. Cel mai frecvent, problemele erectile ale bărbaţilor apar ca o consecinţă a unor afecţiuni testiculare sau la nivelul prostatei.

„Infecţiile cu transmitere sexuală, cum sunt chlamydioza şi gonoreea, traumatismele testiculare, uretrale sau prostatice sunt printre cele mai întâlnite cauze ale tulburărilor sexuale ale bărbaţilor", spune prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti. Dar există multe situaţii în care niciuna dintre aceste cauze nu este prezentă şi totuşi bărbaţii întâmpină probleme în ceea ce priveşte viaţa sexuală.

Unele medicamente scad nivelul hormonal

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Maryland, SUA, bărbaţii care iau medicamente pentru a combate căderea părului riscă să sufere de disfuncţii sexuale. Este vorba despre tratamentele pe bază de finasteridă şi de dutasteridă (medicament utilizat pentru afecţiuni ale prostatei, dar recomandat de unii medici şi pentru tratarea calviţiei). „Acestea au ca efect secundar reducerea nivelului de dihidrotestosteron din organism, hormonul responsabil cu libidoul masculin şi cu capacitatea erectilă", explică medicul Andrew Kramer, din cadrul Universităţii din Maryland. Un alt tratament ce poate duce la probleme de ordin sexual este cel antidepresiv. „Acesta poate cauza chiar impotenţă", precizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

Mersul pe bicicletă, nociv pentru artere

Un studiu realizat în 2005 şi publicat în „Jurnalul de Medicină Sexuală" a arătat că 4% din bărbaţii care merg pe bicicletă mai mult de trei ore pe săptămână prezintă disfuncţii erectile moderate sau chiar severe. Explicaţia specialiştilor este că, atunci când stau pe şaua bicicletei, bărbaţii apasă cu greutatea corpului lor pe nervii şi pe arterele care alimentează ţesutul penian. În timp, aceste mici leziuni se acumulează şi, astfel, fluxul sangvin se reduce, ceea ce determină apariţia disfuncţiilor erectile.

Viaţa socială a partenerei, o problemă

Este bine ştiut faptul că factorul psihologic este esenţial pentru satisfacţia sexuală atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. „Mare parte dintre problemele sexuale ţin de percepţia şi de aşteptările partenerilor", spune psihologul Lena Rusti de la Mentarex Consult. De altfel, o cercetare recentă publicată în revista „American Journal of Sociology" a relevat că, atunci când partenera are mai mulţi prieteni de sex masculin decât de sex feminin, bărbatul are un risc de 92% de a suferi de tulburări erectile.

Explicaţia nu este gelozia, aşa cum ne-am aştepta, ci faptul că bărbatul respectiv simte că rolurile sexuale nu mai sunt cele normale, iar partenera îşi pierde astfel din feminitate.

Mulţi tineri au hipertensiune

Aproximativ 35% din tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani sunt hipertensivi (au tensiunea arterială peste 140/90 mmHg), arată un studiu recent realizat de cercetătorii din Marea Britanie. Iar hipertensiunea este unul dintre principalii vinovaţi pentru apariţia problemelor sexuale, spun specialiştii.

Însă şi medicamentele antihipertensive, cum sunt betablocantele, afectează capacitatea erectilă. Prin urmare, hipertensivii trebuie să discute cu medicul pentru stabilirea unui tratament fără astfel de efecte secundare.

40% din bărbaţii tineri au, ocazional, probleme de erecţie, arată statisticile recente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite