VIDEO Cum se compune faţa umană în uter. Rolul şanţului dintre nas şi buze este uimitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din vremuri străvechi, biologii se întrebau de ce fiecare faţă umană are trăsături particulare. Secretul îl deţine, potrivit cercetătorii BBC One, mica adâncitură dintre nas şi buze, numită şanţ nazolabial.

Dezvoltarea intrauterină a copiilor este fascinantă. Totul se întâmplă foarte repede. În termen de nouă luni, ei au degete delicate, echipate cu unghiuţe, fire de păr în nuanţe de maro, blond, negru sau roşcat şi toate trăsăturile feţei definite, astfel încât să poată saluta lumea. Cercetătorii BBC One au publicat recent un material video din seria lor ”În interiorul corpului uman”, în care dezvăluie procesul de dezvoltare a feţei noastre, pas cu pas.

Pentru prima data, cercetătorii au colectat mai multe imagini scanate ale unui embrion în curs de dezvoltare, pentru a ne arăta felul în care se compune faţa umană, trăsăturile ei adunâdu-se ca un puzzle. Pune degetul arătător sub nas, deasupra buzei de sus. Acesta este şanţul tău nazolabial, o mică depresiune mărginită de două creste, care aparent nu are nicio funcţie. De fapt, el reprezintă cheia de boltă a feţei. Mai exact, fără această adâncitură, faţa nu ar fi putut să se dezvolte în mod corespunzător. 

După ce vreme de mai multe secole, acest mic amănunt al fizionomiei a reprezentat un mister pentru biologi, acum ştim cu toţii că el este locul în care se adună părţile componente ale feţei în timpul dezvoltării. În filmuleţul prezentat, vedem cum cele două părţi ale feţei noastre se dezvoltă independent una de alta şi vin să se întâlnească în mijlocul feţei, creând acest şanţ nazolabial, care marchează momentul final al creării acestei părţi importante a corpului nostru.

Când aceste două părţi nu reuşesc să fuzioneze în mod armonios, ceea ce se întâmplă o dată la fiecare 750 de naşteri, rezultatul este un palatoschizis, o anomalie congenitală caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur şi a valului palatin. Aceasta poate apărea izolat sau poate fi asociată cu alte malformaţii ale craniului, în special cu cheiloschizis, cunoscută ca "buză de iepure" sau "gură de lup".

Ca o curiozitate, vechii romani găsiseră propria lor explicaţie pentru existenţa acestui memento al timpului petrecut în pântecele matern. Ei îi atribuiau un rol erotic şi-l numeau ”Arcul lui Cupidon”. Şi mitologia greacă s-a ocupat de această parte a feţei. De altfel, urmele mitologice persistă şi în zilele noastre: persoanele care îşi străpung zona pentru a-şi pune diverse podoabe spun că-şi fac ”Medusa piercing”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite