VIDEO Cât de mare este puterea minţii: în viitor vom putea controla corpul celui de lângă noi cu gândul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rajesh Rao (stânga) a mişcat braţul colegului său, Andrea Stocco (dreapta), cu puterea minţii
Rajesh Rao (stânga) a mişcat braţul colegului său, Andrea Stocco (dreapta), cu puterea minţii

Un cercetător a reuşit să mişte braţul colegului său cu ajutorul undelor cerebrale, în cadrul unui experiment inedit. Acesta ar putea deschide calea către o nouă eră a comunicării şi exploatării puterii minţii umane.

Rajesh Rao, cercetător în cadrul Universităţii din Washington, se joacă pe calculator. Este un joc banal: atunci când întâlneşte o rachetă trebuie să apese pe tasta „Space“ pentru a o lovi cu tunul. Dar acesta nu este un joc obişnuit, pentru că Rajesh are pe cap o cască prevăzută cu o mulţime de electrozi care-i înregistrează cu acurateţe şi încontinuu activitatea cerebrală. La un moment dat, el nu mai execută gestul de a apăsa pe tasta „Space“, ci doar şi-l imaginează.

Undele produse de creierul său pentru a codifica această acţiune sunt captate de un computer şi transmise unui alt computer, iar apoi în creierul colegului său, de la câteva sute de metri distanţă, Andrea Stocco. Şi el are pe cap ceva, dar de această dată este vorba despre o cască de înot violet prevăzută cu o antenă care emite unde electromagnetice. Stă şi el aşezat, dar cu spatele la un monitor pe care rulează acelaşi joc, cu mâna pregătită deasupra tastei „Space“. Andrea nu vede deci ce se întâmplă pe ecran. În momentul în care undele cerebrale ale lui Rajesh ajung la antena lui Andrea, acesta din urmă apasă tasta „Space“ şi doboară o ţintă.

Succes! Este pentru prima oară când un om controlează acţiunile unui alt om cu puterea minţii. Aceasta după ce nu mai devreme de luna martie a acestui an, un alt experiment a avut răsunet în lumea ştiinţifică: o echipă de cercetători americano-braziliană a reuşit să facă posibilă comunicarea dintre doi şobolani aflaţi la câteva mii de kilometri distanţă, doar cu ajutorul gândului.  

Cum poţi controla corpul altcuiva cu puterea minţii

„Un tic nervos“

„A fost şi interesant, dar şi înfricoşător să văd o acţiune pe care mi-am imaginat-o eu tradusă printr-un gest real, dar realizat de un alt corp decât al meu“, a declarat Rajesh Rao după experiment, potrivit „Le Figaro“. Iar Andrea Stocco a descris sentimentul pe care l-a avut atunci când a exercitat o acţiune gândită de altcineva ca pe aceea resimţită în cazul unui tic nervos.

„Următoarea etapă va fi ca doi creieri diferiţi să poarte o întreagă conversaţie, adică să nu existe o comunicarea unidirecţională, ci bidirecţională“, spune Rajesh. În acelaşi timp, cei doi cercetători ţin să-i liniştească pe cei care cred că acest experiment ar putea deschide calea către exploatarea minţii oamenilor cu ajutorul puterii minţii. „Nu există nicio posibilitate de a utiliza acest sistem asupra unor persoane care nu-şi dau consimţământul“, spune Rajesh Rao. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite