Medicină

articolul anterior articolul urmator

Viitorul medicinei se conturează zilele acestea la Constanţa. Cercetători din ţară şi din străinătate prezintă biomateriale inovatoare

2
19 Sep 2014 17:29:23
Autor: Natalia Gociu
Profesorul dr. Vlad Ciurea Foto Arhiva Adevărul
Profesorul dr. Vlad Ciurea Foto Arhiva Adevărul

Elita profesorilor şi cercetătorilor în domeniul ingineriei biomedicale din ţară şi din străinătate s-a strâns în aceste zile la Constanţa pentru a dezbate şi prezenta invaţiile în domeniu în cadrul celei de-a 6-ea ediţii a Conferinţei Internaţionale BiomMedD'2014.

Mai mulţi oameni de ştiinţă din cercetarea biomedicală, atât teoretică, cât şi aplicată, din România, dar şi străinătate, profesori şi medici din diverse domenii, s-au reunit în cadrul celei de-a 6-ea ediţii a Conferinţei Internaţionale BiomMedD'2014 „Biomateriale, Inginerie Tisulară şi Dispozitive Medicale“, desfăşurată în perioada 17-20 septembrie, la Constanţa.

„E un eveniment la care participă peste 30 de invitaţi din străinătate şi e important, pentru că se discută viitorul medicinei: se dezbat biomaterialele. Vorbim de nişte materiale speciale, pe care le fabrică inginerii, le caută cercetătorii să fie compatibile cu organismul uman, care apoi să se folosească în medicină, cum ar fi valvele mitrale, stenturile, tuburile, proteze osoase etc. Organismul uman se înlocuieşte cu totul, în afară de creier“, ne-a decalarat prof. dr. Vlad Ciurea, preşedintele de onoare al Societăţii Române de Neurochirurgie.

Tematica BiomMedD'2014 acoperă un spectru larg de subiecte din sănătate şi inginerie biomedicală, dând posibilitatea cercetătorilor din diferite domenii de a participa la prezentarea celor mai recente progrese, provocări şi oportunităţi în tehnologiile hardware/software pentru dispozitive medicale şi instrumentaţia biomedicală.

S-au prezentat nişte lucruri deosebite, care vor fi în viitor. S-au prezentat materiale care să ranforseze oasele afectate de osteoporoză. Or, de această boală sunferă majoritatea oamenilor. Aşa cum facem riduri, odată cu vârsta facem şi osteoporoză. N-avem ce face, cu cât stăm mai mult la calculator, cu atât mai gravă e evoluţia bolii“, a relatat profesorul Ciurea.

El a precizat că şi neurochirugii au avut parte de surprize importante din partea inginerilor de biomateriale. „A fost prezentată partea de înlocuire a leziunilor craniului. Dacă se deschide craniul, vom vedea un înveleş, care se cheamă dura mater. Ei bine, s-a făcut înlocuitor de dura mater, ceea ce este extraordinar“, a menţionat reputatul neurochirug.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Biomateriale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mariana Faur
20.09.2014, 05:47:52

Multumim societatii Societatii Română de Biomateriale,domnului profesor Vlad Ciurea ,presedintele de onoare al Societatii Romane de Neurochirurgie,pentru organizarea in tara noastra a acestui eveniment foarte important

Florin Mihai
20.09.2014, 15:06:07

Pentru fiecare dintre noi este folositor. De ce? Pentru ca mai multe vieti pot fi salvate.

Modifică Setările