Violetele ne redau buna-dispoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gingaşele violete (toporaşi sau micşunele, cum li se mai spune) sunt răspândite în toată Europa. Anticii greci purtau pe cap coroniţe de violete, convinşi fiind că aceste flori le transmit optimism şi că alungă migrenele şi bolile de piele.

„Violetele sunt bogate în uleiuri volatile şi, din acest motiv, au efecte benefice în caz de stări depresive şi de migrene. Acidul salicilic, o altă substanţă activă din compoziţia lor, are efect antiinflamator, antireumatic, febrifug şi antisclerotic. Folosite sub formă de decoct, violetele atenuează durerile reumatice şi tratează afecţiunile respiratorii. În caz de gripă şi de faringită, se recomandă siropul de violete. În schimb, infuzia este indicată ca adjuvant în tratamentul afecţiunilor urinare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Mod de preparare

Decoctul se prepară dintr-o lingură de rădăcină uscată, care se fierbe cinci minute în 250 ml de apă. Pentru afecţiunile reumatice, se consumă câte o cană în cure de lungă durată. Decoctul are şi efect laxativ, fiind indicat în cazul constipaţiei rebele. Pentru prepararea siropului se folosesc flori proaspete. Acestea se pun într-un borcan, iar deasupra se toarnă miere încât să le acopere. Se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură de trei ori pe zi, în răceli şi în stări febrile. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite