Virusul gripal supravieţuieşte mai multe ore în aer şi pe suprafeţe. Cum poţi preveni infecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu facem niciun efort pentru a preveni infecţia cu virusul gripei sezoniere, cel mai probabil vom contracta boala.

Pentru cei mai mulţi dintre noi gripa înseamnă câteva săptămâni de lipsă de la serviciu sau de la şcoală, după care viaţa revine la normal. Însă infecţia cu virusul gripal poate fi o chestiune serioadă, chiar mortală pentru cei care suferă de astm, boli de inimă, diabet sau au un sistemul imunitar slăbit.

Cel mai bine este să ne ferim de îmbolnăvire. Cum facem asta explică specialiştii site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Vaccinarea cât mai rapidă este cea mai sigură metodă de a evita îmbolnăvirea, susţin medicii de familie şi cei infecţionişti. Cel mai târziu în noiembrie, însă pe tot parcursul iernii ne putem imuniza. Vaccinul este conceput pentru a ne proteja de tulpinile de virus care au avut cea mai mare circulaţie în sezonul trecut. De exemplu, H1N1, „gripa porcină“. Unele vaccinuri sunt trivalente – protejează împotriva a trei tulpini de virus, în timp ce altele tetravalente.

Nu ne îmbolnăvim de gripă după ce ne vaccinăm, dau asigurări medicii, întrucât conţin fragmente inactive de virus.

E simplu să contractăm gripa de la orice persoană care strănută sau tuşeşte în jurul nostru şi care ne poate transmite virusul. Acesta poate supravieţui mai multe ore în aer şi pe suprafeţe - mese, birouri, clanţele uşilor. Atunci când atingem o suprafaţă cu germeni şi ducem mâna la ochi, la nas sau gură, degetele introduc virusul în organism. Pute ocoli persoanele bolnave dar acest lucru nu este simplu atunci când ne află în mijloace de transport sau la mall.

Reguli simple care reduc riscul de îmbolnăvire

Spălarea sistematică a mâinilor cu apă caldă şi săpun ori de câte ori dăm mâna cu cineva sau atingem suprafeţe contaminate este prima regulă care ne păzeşte de transmiterea infecţiei. Dacă nu ne putem spăla, atunci să utilizăm un alcool sanitar pentru dezinfectare, la fel şi pentru suprafeţele contaminate.

Evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii dacă nu avem mâinile curate este o altă modalitate de a ne feri de transmiterea virusului.

Vesela trebuie folosită individual  şi spălată bine cu apă caldă şi detergent înainte de refolosire.

O dietă echilibrată, exerciţiile fizice practicate măcar de patru ori pe săptămână şi între şapte şi nouă ore pe noapte sunt importante dacă vrem să avem un sistem imunitar puternic, capabil să lupte cu infecţiile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite