Virusul Gripei spaniole, care a provocat moartea a circa 70 de milioane de oameni, recreat în laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători americani au recreat în laborator fragmente ale virusului care a provocat în anii 1918 celebra Gripă spaniolă, considerată responsabilă de moartea a circa 70 de milioane de oameni în întreaga lume, informează „The Independent” în ediţia electronică.

Virusul gripal a fost produs în laborator pe baza unor fragmente de gripă aviară găsite la unele raţe sălbatice, experimentul oamenilor de ştiinţă americani dorind să sublinieze cât de uşor este ca tulpina de gripă mortală, care poate afecta inclusiv omul, să reapară şi în zilele noastre.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au precizat că au infectat dihori de laborator cu o serie de copii ale virusului din 1918, pentru a vedea în cel fel şi cât de repede poate fi transmis agentul patogen la om.

Experimentul a fost criticat imediat de alţi cercetatori, care l-au caracterizat ca fiind riscant şi periculos. Potrivit acestora, orice fel de beneficii care ar putea rezulta în urma acestui experiment nu justifică riscurile imense pe care o asemenea acţiune le are, dacă virusul scapă în mod deliberat sau accidental din laborator.

Cu toate acestea, profesorul Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea Wisconsin-Madison, susţine că cercetarea este necesară pentru a elabora noi vaccinuri împotriva gripei, precum şi pentru a minimaliza o pandemie de acest gen în viitor.

„Criticile nu ţin seamă de măsurile de precauţie şi protecţie pe care le avem atunci când desfăşurăm un asemenea studiu. Riscurile unei astfel de cercetări nu sunt ignorate, ci sunt gestionate şi diminuate în mod eficient”, a explicat profesorul Yoshihiro Kawaoka.

Studiul americanilor atenţionează că şi la ora actuală există suficient de multe condiţii prielnice pentru dezvoltarea unui virus asemănător cu cel din 1918.

„Virusurile gripei aviare necesită doar câteva modificări pentru a se adapta la corpul uman şi pentru a provoca în cele din urmă o pandemie. Este important să înţelegem acest tip de mutaţii pentru a fi mai bine pregătiţi. Cercetarea noastră a dorit sa evalueze riscul pe care virusurile aviare din natură le pot provoca astăzi”, a mai explicat profesorul de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Potrivit studiului publicat în revista „Cell Host and Microbe”, tulpinile virusului de gripă aviară recreate în laborator sunt în proporţie de 97 la sută asemănătoare cu virusul din 1918.

„Oamenii de ştiinţă care fac asemenea experimente doresc atât de mult să se afirme, încât devin iresponsabili de actele lor. Argumentele în favoarea studiului sunt extrem de slabe”, a precizat Robert Kolter, profesor de microbiologie la Universitatea Harvard.

„Aceasta este o activitate extrem de riscantă, chiar şi în cele mai sigure laboratoare. Oamenii de ştiinţă nu ar trebui să se mai supună unor asemenea riscuri, dacă nu există dovezi incontestabile că munca lor poate salva vieţi”, a declarat şi profesorul de epidemiologie Marc Lipsitch, tot de la Universitatea Harvard.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite