Medicină

articolul anterior articolul urmator

Vitamina de care bărbaţii au mare nevoie. Reduce stresul oxidativ şi previne disfuncţia erectilă

3
20 Oct 2014 18:24:25
Autor: Natalia Gociu
Disfuncţia erectilă poate avea drept cauză deficitul de vitamina D în organism Foto Arhiva Adevărul
Disfuncţia erectilă poate avea drept cauză deficitul de vitamina D în organism Foto Arhiva Adevărul

Carenţa vitaminei D, numită şi „vitamina soarelui”, ar putea umbri viaţă sexuală a bărbaţilor. O nouă cercetare realizată în Italia sugerează că nivelurile scăzute ale acestei vitamine se asociază cu o creştere importantă a riscului de disfuncţie erectilă.

Cu toate că vitamina D nu duce lipsă de laude, mai ales în ultima perioadă, după ce tot mai multe studii i-au pus în evidenţă beneficiile asupra sănătăţii, pe fondul isteriei protecţiei solare, cercetătorii de la Universtatea din Milano, Italia, au descoperit o zonă în care aceasta poate ajuta: dormitorul.

În cadrul unui experiment în care au fost testaţi 143 de bărbaţi cu diferite grade de disfuncţie erectilă, oamenii de ştiinţă au constatat că aproape dintre aceştia aveau lipsă de vitamina D si doar unul din cinci avea un nivel optim al acestui nutrient. Ceea ce e şi mai relevant este faptul că subiecţii care aveau forme severe de disfuncţie erectilă aveau un nivel al vitamine D cu aproximativ 24% mai mic decât cel înregistrat la bărbaţii cu forme mai uşoare ale acestei afecţiuni.

Nivelul insuficient de vitamina D poate stimula producţia radicalilor liberi denumiţi ioni superoxizi. Care-i legătura cu erecţia? Ei bine, aceşti radicali liberi diminuează oxidul nitric, un agent puternic vasodilatator, care ajută vasele de sânge să funcţioneze în mod corespunzător, explică Alessandra Barassi, autoarea studiului. În consecinţă, lipsa vitaminei D îngreunează vascularizaţia peniană, cu efecte negative asupra erecţiei.

”Oxidul nitric ajută vasele de sânge să se relaxeze, ceea ce creşte fluxul de sânge şi favorizează erecţia în condiţii normale”, a declarat medicul urolog Larry Lipshultz, consultant Men’s Health .

În situaţia în care organismul nu produce cantitatea necesară de acid nitric, vasele de sânge nu se pot relaxa suficient încât să permită erecţiei să se producă.

Prin urmare, cercetătorii îi sfătuiesc pe bărbaţii care suferă de disfuncţii erectile să se adreseze medicului pentru a-şi verifica nivelul de vitamina D din organism. Celor care au o disfuncţie moderată, autorii studiului le recomandă administrarea unor suplimente alimentare pentru a reveni la nivelul optim de 30 ng/ml sau mai mare de atât.

În present, dr. Barassi studiază să vadă dacă suplimentarea cu vitamina D poate acţiona ca o măsură pereventivă pentru disfuncţia erectilă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Badea Scârţan
20.10.2014, 21:15:18

Aluzie, cam prea stravezie, catre locuitorii europeni situati mai la nord.Cei din sud , cica, ar avea la indemana(na, ca era sa zic o prostie...!)vitamina soarelui la liber.Celor mai nordici , le ramane varianta farmaceutica.Parca Diagra ii spune , nu ? Fugi, ba, de-acilea !

+2 (2 voturi)
Costin Stefanita Nitu
21.10.2014, 16:06:05

Cea mai buna vitamina se numeste: "nu ma stresa cu prostii". :D

+1 (1 vot)
Florin Mihai
21.10.2014, 16:06:16

Cred in armonia existentei unui curcubeu de vitamine, minelale si oligoelemente.

-1 (1 vot)
Modifică Setările