Vitamina C, surse şi beneficii. Cum ajută acidul ascorbic la întărirea imunităţii şi la prevenirea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de măcese are un conţinut foarte mare de vitamina C
Ceaiul de măcese are un conţinut foarte mare de vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai cunoscuţi antioxidanţi. Este eficientă în tratarea dar, mai ales, în prevenirea multor probleme de sănătate, fiind renumită pentru acţiunea sa de reglare a colesterol, de eliminare a radicalilor liberi care distrug celule, dar şi la formarea anticorpilor în organism.

Citeşte şi:
7 condimente care pun bolile pe fugă

Cele mai sănătoase moduri de a găti

Descoperirea vitaminei C a pornit de la încercările de tratare a scorbutului. Cauzată de un aport insuficient de vitamina C, afecţiunea se manifesta prin anemie, afecţiuni gingivale finalizate cu pierderea dinţilor, dureri articulare şi musculare, formarea de pete pe piele şi letargie. În secolul al XVI-lea, un explorator francez a folosit ceai din ace de tuia (foto) pentru a salva membrii echipajului său, puternic afectaţi de scorbut. Ulterior, s-a dovedit că acest remediu naturist conţine 50 de mg de vitamina C la o sută de grame.

Ace de tuia

Identificarea propriu-zisă a acidului ascorbic a fost realizată abia în jurul anilor 1930. Doi cercetători maghiari, Joseph L. Svirbely şi Albert Szent-Györgyi, şi americanul Charles Glen King au reuşit să izoleze pentru prima dată vitamina C.

De atunci, acest antioxidant a fost folosit în tratarea şi prevenirea a numeroase afecţiuni, informează Natural News. De la beneficiile aduse pielii, la întărirea sistemului imunitar, la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, vitamina C este utilizată astăzi şi la prevenirea mai multor forme de cancer.

Sănătatea pielii

Vitamina C este un component esenţial al colagenului şi al elastinei din organism. Ambele sunt proteine ale epidermei, ale musculaturii şi ale ţesutului conjunctiv. Colagenul este cunoscut ca "fundaţia" pielii care, odată cu trecere anilor, începe să se deterioreze, lăsând loc ridurilor. Cele două proteine sunt responsabile pentru fineţea şi elasticitatea epidermei.

Suplimentele cu vitamina C favorizează regenerarea colastenului şi a elastinei pierdute în timp. Astfel, contribuie la reducerea ridurilor şi reface tonusul muscular. Fiind şi un antioxidant puternic, acidul ascorbic ajută la eliminarea radicalilor liberi care distrug celulele şi care lasă loc apariţiei cancerului.

Sistemul imunitar

Studiile arată că vitamina C stimulează producţia şi eficienţa globulelor albe din sânge, numite leucocite. Acestea joacă un rol esenţial în linia de apărarea împotriva infecţiilor cu bacterii şi virusuri. Totodată, acidul ascorbic prelungeşte funcţionalitatea leucocitelor, dezvoltând un sistem imunitar puternic. Astfel, contribuie la prevenirea alergiilor, a astmului, stimulează producţia de interferon, accelerează vindecarea rănilor şi regenerarea ţesuturilor. Totodată, reglează nivelul colesterolului din sânge.

Prevenirea cancerului

Mai multe cercetări dezvăluie că un aport mărit de vitamina C este asociat cu o incidenţă mai mică a anumitor forme de cancer. Teste asupra şoarecilor au demonsrat că acidul încetineşte şi chiar inhibă creşterea tumorilor maligne regăsite în cancerul pulmonar, gastric, bucofaringian şi mamar.

Această descoperire reconfirmă teoria alimentaţiei bazate pe fructe şi legume proaspete, prin care este introdusă în corp o cantitate crescută de vitamina C. Totodată, completarea regimului cu produse din cereale integrare sporeşte efectele pozitive ale acidului ascorbic, precum şi absorbţia lui în organism.

Doza zilnică recomandată este de 75 de miligrame pe zi pentru femei şi 90 mg pentru bărbaţi. Nivelul maxim admis de acid ascorbic la copiii cu vârsta cuprinsă între unu şi trei ani este de 15 mg pe zi şi de 25 mg pentru cei de patru până la opt ani.

Fructe şi legume proaspete

"Vitamina C sub formă naturală nu prezintă efecte adverse. Fructele şi legumele proaspete, netratate, care conţin vitamina C, ajută atât la prevenirea, cât şi la tratarea cancerului." Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare

Principalele surse de vitamina C în fructe şi legume
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite