Vremea caniculară poate crea probleme de sănătate. Ce este recomandat să facem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea la soare poate determina apariţia edemului de căldură. Nu este singura problemă de sănătate pe care o putem avea din pricina vremii caniculare.

Temperaturile caniculare anunţate pentru aceste zile, dincolo de disconfort, pot crea şi probleme de sănătate, atrag atenţia medicii specialişti. Aceştia recomandă evitarea plimbărilor prin soare şi o bună hidratare cu apă, mai ales în cazul vârstnicilor şi a copiilor.
„Din cauza expunerii la soare ne putem confrunta cu diverse afecţiuni, de la edemul de căldură (anumite părţi ale corpului reţin apa în exces şi se umflă) până la şocul termic. Pot apărea arsurile solare şi, nu în ultimul rând, din cauza deshidratării şi pierderii de săruri prin transpiraţie pot apărea complicaţii ale unor boli cronice“, susţine dr. Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Sănătăţii, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide  -  între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă  - sau echivalentul acestuia - la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete  - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -  deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool  - inclusiv bere sau vin -  deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina  - cafea, ceai, cola -  care deshidratează organismul sau de zahăr  - sucuri răcoritoare carbogazoase - deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie  - sport, grădinărit, dar şi plimbările prin soare între orele  11.00 şi 18.00.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite