Zece motive care duc la căderea părului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sunt fazele prin care trece firul de păr: cea de creştere, se repaos şi cea de cădere Orice fel de trumă fizică de tipul unei operaţii, a unui accident sau o boală severă poate cauza o cădere temporară a părului. Alte motive ţin de zestrea genetică şi de vârstă.

 „Când ai parte de un episod stresant, acest lucru poate destabiliza ciclul de viaţă al firului de păr aducându-l mai rapid  în faza de cădere“, a explicat doctorul în medicină Marc Glashofer, dermatolog la New York, citat de health.com.  Căderea părului devine vizibilă între trei şi şase luni după ce are loc trauma. Vesta bună e că după cădere, odată cu recuperarea organismului revine şi podoaba capilară.

Sarcina este unul din motivele de stres pentru care femeile îşi pot pierde parte din podoaba capilară. Căderea părului e mai vizibilă după naştere decât în timpul sarcinii. „A aduce un copil pe lume e destul de dificil“, a explicat dr. Glashofer. În mod normal, după câteva luni de la naştere părul ar trebui să înceapă din nou să crească, a mai spus medicul.

Prea multă vitamină A. O supradoză de vitamina A poate atrage după ea căderea părului, potrivit datelor Academiei Americane de Dermatologie. Doza obişnuită este de 5.000 de unităţi (IU) pe zi pentru adulţi şi copii peste 4 ani, iar suplimentele pot conţine între 2.500 şi 10.000 de IU. Este o cauză reversibilă de căderea părului, suprimarea supradozei de vitamina A producând automat reluarea creşterii.

Deficit de proteine. O dietă săracă în proteine poate determina organismul să raţioneze consumul ”tăind din raţia firului de păr“. Prin urmare, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească peştele, carnea şi ouăle.

Un tată cu chelie. Unul din trei bărbaţi tind să-şi piardă părul înainte de vârsta de 60 de ani, majoritatea având un strămoş patern cu calviţie. Acest tip de cădere a părului este cauzată de o combinaţie a genelor şi a hormonilor care sunt moştenite pe linie paternă, caz în care părul se retrage în zona tâmplelor sau în forma literei M. În aceste situaţii, medicii indică tratamentul cu minoxidil soluţie sau cu pilule orale care să încetinească pierderea firelor de păr şi creşterea altora, operaţia de transplant fiind o altă soluţie.

Ereditatea. Nu doar bărbaţii suferă de pierderea părului, ci şi femeile. „Dacă provii dintr-o familie în care femeile încep să-şi pieardă părul de la o anumită vârstă e foarte posbil ca şi ţie să ţi se întâmple acelaşi lucru“, atenţionează medicii.  Ca şi bărbaţii, şi femeile pot urma tratamente care să împiedice căderea părului.

Hormonii feminini.  Sarcina, menopauza, pilula contraceptivă  sau orice dezechilibru hormonal poate duce la căderea părului la femei.  La menopauză receptorii hormonali masculini existenţi la nivelul scalpului se activează, a explicat Mark Hammonds, dermatolog ca clinica Scott & White din Round Rock, Texas. În acest caz, ar trebui discutat cu medicul şi nu apelat la produse cosmetic care ar putea înrăutăţi problema.

Stresul  emoţional.  Acest tip de stres poate duce la căderea părului într-o mai mică măsură decât stresul fizic, însă poate fi şi el o cauză. În cazul unui divorţ, al unui deces în familie, al unei îngrijiri susţinute pentru un membru al familiei bolnav poate duce la stres emoţional manifestat prin pierderea părului într-o mai mare măsură. Medicii indică combaterea stresului şi anxietăţii prin exerciţii fizice sau prin terapia vorbirii.

Anemia. O femei din 10 cu vârsta până în 49 de ani suferă de anemie cauzată de deficitul de fier. Analiza de sânge este cea care pune în evidenţă această anemie caracterizată prin nelinişte, dureri de cap, tremur, culoarea palidă a tenului, mâini şi picioare reci.

Hipotiroidismul. Funcţionarea deficitară a tiroidei nu pompează suficienţi hormoni în organism. Cum aceştia sunt esenţiali creşterii şi dezvoltării lipsa lor poate fi o cauză a căderii părului. Medicaţia poate aduce funcţionarea tiroidei în parametri normali, la fel şi creşterea părului.

Deficienţa de vitamina B. În acest caz, se impune o dietă bogată în peşte,carne, legume, avocado şi nuci.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite