Zona zoster, infecţia dureroasă care afectează adulţii. „Durerile sunt foarte mari şi pot dura mulţi ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona zoster

Acelaşi virus care provoacă varicela în copilărie poate să declanşeze o altă boală infecţioasă mult mai neplăcută la vârsta adultă: zona zoster. Sunt bolnavi care rămân cu dureri chiar şi după câţiva ani de la vindecarea erupţiei de pe piele, spune medicul dermatolog Rodica Şotcan din experienţa proprie cu această boală.

Virusul varicelo-zosterian care provoacă varicela (vărsatul de vânt) poate duce la apariţia unei alte boli infecţioase, dar cu o erupţie şi cu simptome foarte diferite: zona zoster, cunoscută şi ca herpes zoster. Aparent, varicela se vindecă fără urmări şi cei afectaţi, copiii în special, dobândesc imunitate. Virusul persistă însă în stare latentă în organism şi se poate reactiva după mulţi ani, cel mai adesea la vârsta a treia. Nu putem face zona zoster dacă nu am avut varicelă şi oricine a făcut varicelă în trecut poate trece şi printr-un episod sau, rar mai multe de zona zoster. 

„Virusul varicelo-zosterian rămâne dormant în ganglionii senzitivi de pe traiectul nervilor cranieni sau pe rădăcinile dorsale ale nervilor măduvei spinale. Reactivarea lui se poate întâmpla oricând după infecţia primară, varicela, dar incidenţa zonei zoster creşte odată cu vârsta”, explică dr. Rodica Şotcan, medic primar dermatolog la Clinica Dermafeel, din Bucureşti. 

Între 20% şi 30% din populaţie trece printr-un episod de zona zoster de-a lungul vieţii. Până la vârsta de 85 de ani, aproape jumătate dintre oameni fac zona zoster, potrivit datelor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. 

Din ce cauze apare zona zoster?

La fel ca în cazul virusului care cauzează herpesul, reactivarea apare pe fondul unei scăderi a răspunsului imun de apărare care controlează replicarea virală latentă. Sunt consideraţi factori de risc pentru zona zoster:

Vârsta înaintată. Zona zoster apare mai frecvent după vârsta de 50 de ani şi riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă. Procesul de îmbătrânire afectează sistemul imunitar, un fenomen cunoscut ca imunosenescenţă;

Anumite boli. Cancerul, HIV/SIDA şi alte boli care slăbesc sistemul imunitar favorizează reactivarea virusului varicelo-zosterian;

Anumite tratamente. Medicaţia imunosupresoare, radioterapia şi chimioterapia scad rezistenţa organismului în faţa agenţilor patogeni;

Stresul şi oboseala cronică. Sistemul imunitar este afectat de stresul intens şi de oboseala persistentă.

Cum se manifestă

Herpesul zoster sau zona zoster este o erupţie dureroasă sub forma unor vezicule de lichid care apar de obicei pe o singură parte a corpului şi pe o zonă relativ mare. „Cel mai frecvent, veziculele apar pe trunchi, în aproximativ 50% din cazuri. În alte cazuri, zona zoster se localizează pe membre şi în zona capului, dar poate apărea şi în zona genitală”, spune dr. Rodica Şotcan. 

Iniţial, pielea devine roşie şi uşor în relief, iar în câteva zile, pe aceste zone se formează vezicule cu lichid grupate în linie, ca o bandă, urmând zona de piele aferentă nervului infectat (dermatomer, în termeni medicali). Veziculele continuă să se formeze în următoarele 3-7 zile, aflându-se în diverse stadii de evoluţie şi având dimensiuni variabile, între 1 şi 3 milimetri. Lichidul este iniţial limpede şi devine tulbure pe măsură ce erupţai se vindecă. În cele din urmă, veziculele se sparg, formează cruste şi se vindecă în decurs de două-trei săptămâni, fără a lăsa cicatrice. Pe lângă durere, veziculele pot cauza senzaţie de mâncărime, furnicături şi arsuri. 

zoster

 Veziculele care apar în zona zoster au dimensiuni variabile, iar lichidul este transparent Foto: Shutterstock

Unii bolnavi pot avea şi alte simptome asociate erupţiei:

febră mică sau stare subfebrilă;

dureri musculare;

dureri de cap;

sensibilitate la lumină;

stare generală alterată;

astenie.

„Când oamenii spun că-i doare, chiar îi doare”

Înainte de apariţia erupţiei caracteristice, într-un interval care variază de la una la zece zile, zona devine sensibilă şi dureroasă. De altfel, în zona zoster, cel mai important simptom este durerea, uneori foarte puternică. În lipsa erupţiei, ea poate fi confundată cu alte probleme de ordin medical. „Poate simula durerea din infarctul de miocard, pleurezia, sciatica sau abdomenul acut chirurgical (n.r. - grup de afecţiuni care necesită tratament chirurgical de urgenţă). Erupţia apare la una-zece zile distanţă”, potrivit medicului dermatolog. 

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât durerea este mai intensă. „Îmi povesteau pacienţii că nu se puteau îmbrăca, nu suportau hainele pe corp, nu se puteau pieptăna şi nu suportau nicio atingere. Până să trec şi eu prin această boală infecţioasă, aveam convingerea că este o exagerare. Durerea poate fi, într-adevăr, foarte puternică. Este o durere pe care nu ai mai avut-o niciodată şi nu o poţi descrie. Senzaţia este de arsură, de torsiune. În cazul meu, a durat trei zile de la apariţia durerii şi până la formarea veziculelor, iar acela a fost momentul în care am realizat că am zona zoster. Durerile nu m-au dus cu gândul la această boală”, povesteşte medicul dermatolog. 

Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât durerea persistă mai mult în timp. La tinerii până în 30 de ani, ea poate dispărea odată cu vindecarea erupţiei, dar sunt persoane, vârstnici în special, care rămân chiar şi câţiva ani cu dureri în zonele afectate de leziuni. Această complicaţie poartă numele de nevralgie postzosteriană sau postherpetică (virusul varicelo-zosterian face parte din familia herpesvirusurilor). „Când oamenii spun că-i doare, chiar îi doare”, mai spune dr. Şotcan.

Zona zoster la copii

Reactivarea virusului varicelo-zosterian şi apariţia zonei zoster se întâmplă cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, dar nici copiii nu sunt ocoliţi de această complicaţie. Un risc crescut de a face zona zoster au îndeosebi copiii care au trecut prin varicelă în primul an de viaţă sau copiii ai căror mame au avut varicelă în ultima perioadă a sarcinii.

„Am avut ca pacient un copil de numai 4 ani cu zona zoster. Erupţia i-a apărut pe braţ şi arăta exact ca zona zoster la adulţi. Din fericire, boala nu este atât de simptomatică la vârste mici. Durerile sunt mai puţin intense şi nu persistă în timp, aşa cum se întâmplă adesea la adulţi”, potrivit medicului dermatolog.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite