Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

3 motive să înjuri, din când în când

0
12 May 2014 17:31:26
Autor: Andrada Floria
Înjurăturile pot face bine, atâta vreme cât sunt folosite rareori FOTO Shutterstock
Înjurăturile pot face bine, atâta vreme cât sunt folosite rareori FOTO Shutterstock

Oamenii care înjură din când în când se simt mai puternici din punct de vedere psihic, îşi controlează mai bine emoţiile şi chiar tolerează mai bine durerea spre deosebire de aceia care nu folosesc niciodată cuvinte urâte.


Cine înjură va fi mai sănătos. Aceasta este concluzia mai multor studii realizate de profesorul doctor Richard Stephens, lector în cadrul Universităţii Keele din Anglia.

„Este un mit acela că persoanele care înjură au un IQ redus. Înjurăturile fac parte dintr-un limbaj extrem de încărcat emoţional, care oferă o supapă de eliberare în cele mai tensionate situaţii“, explică dr. Stephens. Potrivit specialistului, cu cât un cuvânt injurios este mai puternic, cu atât efectul asupra stării psihice este mai mare. Însă, ca orice medicament, şi înjurăturile trebuie folosite cu moderaţie, fiindcă în „doze“ mari îşi pierd din eficienţă.

Nu toată lumea este de acord cu prof. Stephens, însă. De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a interzis de curând înjurăturile în piesele de teatru, filmele şi cărţile din Rusia.

1. Atenuează durerile

Înjurăturile activează un mecanism al organismului cunoscut ca „luptă sau fugi“, ceea ce duce la eliberarea în corp a unui nivel crescut de adrenalină şi încă o substanţă cu efect analgezic natural.

Richard Stephens a constatat, în urma unui studiu, că oamenii care înjură îşi pot ţine mâinile în apă rece ca gheaţa de două ori mai mult decât cei care se abţin. Totuşi, acest efect analgezic este valabil numai pentru cei care înjură rareori.

2. Putere şi control

Atunci când înjurăm simţim că avem mai multă putere şi mai mult control asupra unei situaţii negative. Înjurând, ne arătăm nouă înşine că nu suntem doar victime pasive ale situaţiei, ci că deţinem şi resursele pentru a lupta. Acest lucru ne creşte încrederea în noi înşine, potrivit medicului psihiatru britanic Neel Burton, autorul cărţilor „Semnificaţia nebuniei“, „Arta eşecului: ghidul anti-autoajutor“ şi altele.

3. Îmbunătăţirea stării generale de sănătate fizică şi psihică

Psihiatrul Neel Burton spune că printre beneficiile reale ale înjurăturilor se numără: stimularea circulaţiei sangvine, creşterea nivelului endorfinelor, hormonii bunei dispoziţii, dar şi inducerea stării de calm şi autocontrol.

„Totuşi, atenţie să nu folosiţi prea des acest «tratament» şi să nu vă şi enervaţi foarte rău în acelaşi timp, fiindcă efectul poate fi contrar“, spune Burton. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările