Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Şapte lucruri pe care le poţi face în fiecare zi ca să devii mai inteligent

1
25 Jul 2014 06:53:14
Autor: Antonio Glodeanu
Şapte lucruri pe care le poţi face în fiecare zi ca să devii mai inteligent FOTO Shutterstock
Şapte lucruri pe care le poţi face în fiecare zi ca să devii mai inteligent FOTO Shutterstock

Mulţi oameni pot avea impresia că inteligenţa are nişte limite bine definite, ea dezvoltându-se doar atunci când o persoană este tânără. Cercetatorii spun însă că ne înşelăm, deoarece creierul nostru îşi poate îmbunătăţi inteligenţa pe baza activităţilor pe care le desfăşurăm zilnic, scrie Bussines Insider.

O minte mai ageră nu cere neapărat revenirea la orele de curs aşa cum se întâmpla în timpul şcolii, ci necesită mai degrabă o atenţie mult mai puternică asupra lucrurilor pe care le facem. Iată câteva sfaturi:

1. Atunci când îţi oferi o pauză de navigare pe Internet, încearcă să nu te limitezi doar la verificarea reţelelor sociale sau la urmărirea unor filmuleţe haioase. Pe internet pot fi găsite cursuri on-line, prezentări extrem de interesate TED sau dicţionare prin care îţi poţi consolida vocabularul.

2. Scrie ceea ce ai învăţat. Este important ca după ce deprinzi diverse abilităţi sau informaţii să încerci să le explici fie altora, fie doar ţie, prin scris. Acest lucru stimulează creierul să „înmagazineze” mult mai puternic informaţia nouă.

3. Pe lângă lista lucrurilor pe care trebuie să le faci, merită să notezi undeva şi tot ceea ce ai îndeplinit într-o zi sau în ultima săptămână. Ideea listei „lucrurilor rezolvate” induce o stare de mulţumire şi de încredere în propria persoană.

4. Înconjoară-te de prieteni inteligenţi. Chiar dacă poate fi dificil pentru orgoliul tău, oamenii mai inteligenţi decât tine îţi pot furniza atât informaţii, cât şi perspective noi asupra problemelor din viaţa ta.

5. Fireşte, chiar şi într-o era a Internetului, cititul este una dintre cele mai bune metode prin care să ne dezvoltăm inteligenţa. Deşi putem fi atraşi mai degrabă de un tabloid decât de o carte de non-ficţiune spre exemplu, lectura în cantităţi din ce în ce mai mari este foarte importantă pentru creier.

6. O altă metodă de a vă îmbunătăţi inteligenţa este şi învăţarea unei noi limbi străine. Bineînţeles, nu trebuie să vă simţiţi rău că nu aţi devenit fluent, ci să vă bucuraţi mai degrabă de informaţiile pe care le acumulaţi.

7. Pauzele şi timpul liber au şi ele de asemenea o importanţă capitală dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi cât mai mult inteligenţa. Stimularea mentală prelungita duce inevitabil la o oboseală profundă, care va bloca acumularea de noi informaţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Mihai
6.09.2014, 16:20:53

Ne nastem inteligenti, asa spun medicii. Datoria noastra este sa ne dezvoltam bagajul genetic dat. Adica sa experimentam, sa testam, sa "ne bagam nasul", sa intrebam, sa fim curiosi, sa ne jucam, sa radem, sa facem ce ne place, sa meditam, sa ne bucuram, sa ajutam, sa contruim, sa calatorim, sa iubim, sa muncim, etc. Sa fim activi pentru ca doar asa putem evolua...

Modifică Setările