Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Secretele creierului. Cum ne putem antrena mintea să vindece boli

3
4 May 2015 11:33:25
Autor: Andrada Floria, Paula Rotaru
Leon Zăgrean
Leon Zăgrean

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, vine la Adevărul Live de la ora 15.00 să ne explice cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Neuroştiinţele îmbină cunoaşterea anatomică a creierului cu înţelegerea unor concepte mai abstracte, la limita cu filozofia: gândirea, limbajul şi, desigur, conştiinţa.

Profesorul doctor Leon Zăgrean, cel care a fondat Catedra de Neuroştiinţe din cadrul UMF „Carol Davila“, vine la Adevărul Live să ne ajute să înţelegem mai bine secretele creierului şi ce ar trebui să facem pentru ne stimula calităţile vindecătoare ale propriei minţi.

Specialistul dă un alt sens sintagmei devenită vorbă de lemn „Minte sănătoasă într-un corp sănătos“.

Cât de puternică este mintea umană

Noţiunea de sănătate este înţeleasă destul de diferit de oameni. în România, de exemplu, sănătatea se referă la buna funcţionare a tuturor organelor.

O definiţie mai largă a sănătăţii este cea dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care spune că sănătatea este o stare de bine  din punct de vedere fizic, psihic şi social, chiar dacă există o perturbare a unui organ, spune prof. dr. Leon Zăgrean.

Din punct de vedere ştiinţific, mintea nu a facut parte din obiectul cercetării ştiintifice, ci creierul, din punct de vedere structural. Sigur că este oarecum un paradox al ultimilor 400 de ani. Omul se defineşte prin ceea ce face mintea. Creierul uman e o structură care exprimă conştiinţa. Prin el, mintea sau conştiinţa se exprimă, se actualizează.

Neuroştiintele abordează din punct de vedere ştiinţific creierul.

Sigur că nu putem separa mintea de creier, dar mintea e un fenomen mai complex decât creierul.
Conştiinţa este cea care actualizează şi conştitizează această dimensiune a informaţiilor depozitate în creier.

Nu pot să accept că informaţia din creier ar fi doar ceea ce învăţăm pe parcursul vieţii, ci şi ceea ce au învăţat predecesorii biologici. Noi suntem în mod cert o continuitate a tot ceea ce au învăţat strămoşii noştri. Suntem echivalentul materialului genetic, afirmă dr. Zăgrean. 

Un cuvânt pe care învăţăm să îl rostim în primii ani de viaţă este deja stocat sub formă de informaţie ancestrală.


Orice individ învaţă mult mai uşor limba maternă decât o limbă străină. De exemplu, un copil născut în România, din părinţi români, care este transferat într-un alt mediu, o altă ţară, cu un alt limbaj, unde nu intră în contact cu părinţii lui biologici, va învăţa mult mai greu limba persoanelor cu care este înconjurat, adaugă medicul.

Informaţia se organizează la nivel molecular sau chiar submolecular. Unii vorbesc chiar şi de o amprentă electrochimică a moleculei. Cu alte cuvinte, un gen de câmp care însoţeşte această substanţă.

Pe măsură ce mergem spre profunzimile materiei fizice, ajungem, sper final la un amestec de energie şi informaţie la nivel cuantic. Existenţa timpului şi a spaţiului în acest punct nu mai au valoare, iar diferenţele dintre molecule sunt aproape insesizabile.

Capacitatea de autovindecare prin puterea minţii

Vindecarea este deja un păcat al educaţiei primite de noua generaţie când vorbim de sănătate. Prima etapă este menţinerea sănătăţii, prevenţia bolii. Aici ar trebui să fim cel mai eficienţi.

Sănătatea nu este o integritate a structurii fizice, ci un complex al structurii fizice şi dimensiunii psihice a individului. Sunt oameni care nu au un picior, sunt bolnavi, dar pot fi mai sănătoşi decât cei care au toate organele intacte, pentru că se simt bine, îşi conştientizează starea de bine, spune prof. dr. Zăgrean.

Cea mai mare lipsă a civilizaţiei actuale din perspectiva sănătăţii este lipsa cunoaşterii sau o cunoaştere distorsionată, falsă.

În mod normal, Universul ar trebui privit prin intermediul fiinţei umane. Noi am pierdut sensul fiinţei umane şi de aici pleacă totul, de aici pornesc greutăţile, de aici pornesc bolile.

Interesul acestei distrugeri ar aparţine, potrivit dr. Zăgrean, unui segment de 1% din populaţie, care se zice că ar deţine 99% din avuţia lumii. S-a ajuns la această situaţie, acest dezechilibru, pentru că oamenii au ajuns să se aprecieze folosind verbul "a avea" în loc de "a şti".

Medicina a devenit un business periculos. Oamenii merg la doctor în primul rând pentru a fi ascultaţi. Or, doctorul nu are timp de aşa ceva,  îi recomandă câteva analize, medicamente, iar bolnavul se întoarce la fel de mâhnit acasă. De multe ori, în locul unor tratamente medicale sunt indicate terapiile placebo, despre care s-a dovedit ştiinţific că pot avea efecte benefice.

Există cazuri concrete de pacienţi care sufereau de angină pectorală, asupra cărora intervenţia de blocare a  unei artere din apropierea inimii nu a avut efecte mai spectaculoase decât propria minte.

Concret, cineva a vrut să facă un experiment pentru a verifica eficacitatea acestei metode iar rezultatul a fost că în cazul intervenţiilor adevărate 61% din pacienţi s-au simţit bine, iar cei falşi operati, deci cărora li s-a indus o stare placebo,  s-au simtit mai bine în proporţie de 76%.

Cu alte cuvinte, creierul nostru are capacitatea de a declanşa mecanisme de vindecare. Iar acest lucru se învaţă prin minte, educaţie, cunoaştere.

Stresul este un factor major în apariţia bolilor. El este un produs al minţii noastre, nu există ca atare. Sub 5% dintre boli sunt cauzate de gene, restul sunt produse de propria acţiune a fiinţei umane. Mediul înconjurător acţionează prin intermdiul minţii noastre, noi ajutăm ca anumiţi factori să producă sau nu boala, a concluzionat prof. dr. Leon Zăgrean.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

cuore hombra
7.05.2015, 13:46:26

e foarte bine ca un om de talia Prof Zagrean sa iasa cu explicatii stiintifice la rampa. Lipsa cunosaterii seteaza individul la doar cateva repere de care acesta se agata; a avea, a bea, a manca, a se imbraca. Adica doar la baza materiala. Ca urmare, contactul sau cu mediul, societatea si intreg universul in General - se face doar pe baza acestor relatii. Rezultatul este stresul individului ca nu are destul, se imbraca prost, dorinta de a domina. Acestea sunt surse ale bolilor, pentru ca toata informatia se prelucreaza de catre creier, iar nformatia este eronata, nereala. Noi tratam doar corpul, dar mintea? Creierul este cel care detine mecanismul de reactie al individului, algoritmul pe care si-l dezvolta fiecare individ in viata sa. Mintea insa este cea care coordoneaza creierul, iar aceasta poate fi antrenata si dezvoltata doar prin a cunoste, a sti. Ca urmare, lectura unei carti, calatorii mai scurte sau mai lungi, socializarea - sunt actiuni benefice

-1 (3 voturi)
Pictor Vonta
15.06.2015, 00:15:32

Ce prostie de articol. Speculatii si opinii fara profunzime, o anecdota de final ... dar nu si stiinta.

+2 (2 voturi)
Stefan Chirila
25.11.2015, 04:49:37

Ce miciuna de academician si scursura de om. Studentii de la medicina stiu!

+1 (1 vot)
Modifică Setările