Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Alimente de evitat în boala Alzheimer

7
11 Dec 2019 06:16:21
Autor: Daniela Serb
Riscul de demenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă
Riscul de demenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă

Maladia Alzheimer este cea mai cunoscută formă de demenţă la vârstnici determinând probleme de memorie, de gândire şi de comportament.

Cauzele pentru care apare această afecţiune neurodegenerativă nu sunt cunoscute. Există însă numeoşi factori care cresc riscul apariţiei bolii printre care vârsta înaintată, istoricul familia, leziunile cerebrale severe existente anterior, afecţiunile asociate cu bolile cardiovasculare.

Specialiştii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui evitate de persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer. Zahărul se numără printre acestea. Utilizarea zahărului rafinat a fost asociată cu apariţia obezităţii şi a diabetului, boli cronice considerate cauze ale demenţei. Băuturile dulci, chiar dacă sunt îndulcite cu fructoză aunt asociate cu declinul cognitiv, prin urmare ar trebui şi ele ocolite.

Consumul mare de ceapă şi usturoi este legat de scăderea plasticităţii cognitive şi a vitezei de procesare a informaţiei, în timp ce alimentele de panificaţie – biscuiţii, gogoşile, prăjiturile, plăcintele şi produsele de patiserie - sunt produse cu uleiuri vegetale hidrogenate care conţin acizi graşi trans care scad performanţa cognitivă.

Interzis şi la unt şi îngheţată

Cu fiecare ceşcă de lapte integral se consumă 6 grame de grăsimi saturate şi 12 grame de zahăr. Consumul de lapte integral este corelat cu afectarea funcţiei cognitive. Untul, la rândul lui, este un produs lactat gras cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi periculos pentru performanţa congnitivă. Îngheţata face parte din aceeaşi categorie.

O bucată de carne roşie de doar 28 de grame conţine 1,5 grame de grăsimi saturate şi 1,3 miligrame de zinc asociate cu stresul oxidativ de la nivelul celulelor creierului. Organele au la rândul lor un conţinut ridicat de grăsimi, calorii, fier şi zinc, mai ales ficatul şi rinichii de vită fiind de evitat. De asemenea, cârnaţii sunt de evitat pentru că sunt bogaţi în grăsimi saturate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

foarte atent
11.12.2019, 08:36:27

subiectul e o gluma, desigur ! speranta de viata in cazul acestei boli este de maxim 7 ani !! despre ce dieta vorbiti ?! are timp sa faca omul diabet ?! hahahaha

+2 (2 voturi)
MV R.
11.12.2019, 18:27:41

Este vorba despre a nu ajunge la Alzheimer! Despre alimente care favorizează această boală nenorocită.

foarte atent
11.12.2019, 19:23:09

nu, e vorba de cei ce AU boala, recititi textul: "Specialiştii au întocmit o listă cu alimentele care ar trebui evitate de persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer."

Hoher Herman
11.12.2019, 13:41:12

Asa balmajala incoerenta rar am vazut la un "doctor".

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
11.12.2019, 17:25:37

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările