Aproape 1% din persoanele până în 60 de ani suferă de schizofrenie. Ce simptome dă boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în acest moment această afecţiune mintală nu este curabilă,  un plan bun de tratament le poate face pacienţilor viaţa mai uşoară, permiţându-le, în unele cazuri, să meargă la cursuri sau la serviciu, să fie independenţi şi să aibă relaţii sociale pe termen lung.

Un nou studiu european intitulat  - Discuţii despre tratamentul schizofreniei: Un studiu care a inclus pacienţi şi aparţinători -  a fost lansat de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, marcată pe 10 octombrie. Potrivit acestui studiu realizat în 12 ţări europene - Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie  - pe 166 de adulţi cu schizofrenie şi 468 de aparţinători , ar fi nevoie de mai multă educaţie medicală a populaţiei referitor la această boală, precum şi la opţiunile de tratament care există.

Schizofrenia afectează atât viaţa pacientului, cât şi viaţa aparţinătorului

„Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieţii aparţinătorului“, a spus Miia Männikko, preşedintele Federaţiei europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale.

„Aceste date susţin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul că 1 din 5 aparţinători se simt atât de obosiţi, încât nu mai pot funcţiona adecvat. Este esenţial ca aparţinătorii să fie educaţi şi în privinţa opţiunilor terapeutice disponibile, astfel încât aceştia să poată ajuta la susţinerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat“.

Pe de altă parte, pacienţii întâmpină probleme în ceea ce priveşte adaptarea la stilul de viaţă pe care îl impune o boală psihică.

De aceea, cei mai mulţi necesită sprijin şi consiliere, astfel încât să înţeleagă situaţia şi modalităţile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viaţă mai uşoară.

Cu toate acestea, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament.  Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite opţiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită. Avantajele celor injectabile sunt că dau libertate pacienţilor (nu au grija medicamentelor în fiecare zi, ci doar o dată pe lună) şi, în plus, întrucât injecţa o face medicul, există un control mai bun al tratamentului.

„În sprijinul pacienţilor, dar şi al familiilor lor, din anul 2014 există platforma online www.schizofrenia.ro al cărei scop este acela de a oferi informaţii relevante despre această boală. Platforma este construită de specialişti în sănătatea mintală şi este uşor de utilizat datorită design-ului simplu şi intuitiv. Platforma conţine informaţii despre semnele bolii, opţiuni terapeutice, dar şi un modul interactiv unde specialiştii pot răspunde întrebărilor utilizatorilor. Paralel funcţionează şi o pagină de facebook asociată platformei. În cadrul platformei, o dată cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creată o secţiune specială dedicată acestui subiect“, a explicat conferenţiar doctor Maria Ladea, preşedinte al asociaţiei Inomedica.

„Schizofrenia este o afecţiune complexă a creierului care poate avea un impact profund  atât asupra persoanelor afectate, cât şi asupra aparţinătorilor acestora. Este important ca toate părţile implicate să conştientizeze opţiunile disponibile. Tratamentul trebuie să fie adaptat cerinţelor individuale pentru a sprijini persoana afectată să ducă o viaţă împlinită“, a spus, la rândul lui, Jane Griffiths, director Janssen, compania care a comandat studiul citat mai sus.

Cauze ale schizofreniei

Aproape 1% din populaţia globului cu vârste până în 60 de ani este afectată de această boală incurabilă. Nu există o cauză unică a schizofreniei. Se consideră că diferiţi factori care acţionează împreună contribuie la dezvoltarea acestei afecţiuni. Se pare că sunt importanţi atât factorii genetici, cât şi cei de mediu. Simptomele de schizofrenie pot include halucinaţii, idei delirante, absenţa răspunsului emoţional, retragere socială, depresie, apatie şi absenţa energiei sau a iniţiativei.

Ghidurile clinice recomandă ca pachetul optim de tratament să fie reprezentat de o combinaţie de medicamente antipsihotice şi psihoterapie, psihoeducaţie şi auto-ajutor.

Tratamentul eficace le poate permite persoanelor care suferă de această tulburare să se bucure de o viaţă mai împlinită, completă, ce poate include revenirea la locul de muncă sau la studii, traiul independent şi reluarea relaţiilor sociale care, la rândul lor, pot sprijini procesul de recuperare.

Deşi schizofrenia nu se vindecă, aceasta poate fi o afecţiune medicală tratabilă şi controlabilă. În acest moment, sunt disponibile tratamente care le permit persoanelor cu schizofrenie să îşi ţină simptomele sub control şi să poată evita recăderile.

Tratamentele psihologice, de exemplu terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia suportivă, pot reduce simptomele şi pot creşte nivelul de funcţionare.

Tratamentul farmacologic poate fi eficace pentru mulţi pacienţi şi mai ales în cazul în care este iniţiat precoce în evoluţia bolii.

Opţiunile farmacologice includ medicamente cu administrare zilnică şi alternative injectabile cu eliberare prelungită, care pot fi administrate la intervale de timp diferite, în funcţie de medicamentul specific care a fost ales. Majoritatea persoanelor vor necesita tratament continuu pentru a evita apariţia recăderilor.

Tratamentele injectabile cu eliberare prelungită cresc intervalul de timp dintre administrări şi s-a demonstrat că prezintă beneficii la anumite persoane cu schizofrenie care pot uita să-şi administreze zilnic medicamentele antipsihotice. Acestea pot asigura aparţinătorii şi profesioniştiiîn domeniul sănătăţii că medicamentul a fost administrat şi, de asemenea, le pot oferi pacienţilor un grad mai mare de independenţă, deoarece se pot concentra mai puţin asupra administrării medicamentelor.

Adesea, cel mai eficace tratamenteste reprezentat de o combinaţie de intervenţii farmacologice şi non-farmacologice.

În afară de controlul simptomelor, tratamentul eficace le poate permite persoanelor afectate de această tulburare să se bucure de o viaţă echilibrată, ceea ce poate include revenirea la muncă sau la studii, traiul independent şi reluarea relaţiilor sociale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite