Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Băiatul autist care la 14 ani are un IQ mai mare decât Einstein este pe cale să câştige Premiul Nobel

7
13 May 2013 15:23:08
Autor: Theodora Şopaltă
Jacob studiază fizica materiei condensate la Universitatea Purdue din Indianapolis FOTO New York Daily News
Jacob studiază fizica materiei condensate la Universitatea Purdue din Indianapolis FOTO New York Daily News

La vârsta de 2 ani, Jacob Barnett a fost diagnosticat cu o formă severă de autism. 12 ani mai târziu, băiatul al cărui IQ este mai ridicat decât al lui Albert Einstein lucrează la propria teorie a relativităţii şi este pe cale de a câştiga Premiul Nobel, dezvăluie „New York Daily News“.

După ce a fost diagnosticat, Jacob şi-a petrecut primii ani din viaţă în cadrul unui sistem de educaţie specială. Profesorii au încercat să o descurajeze pe mama băiatului, spunându-i că fiul său nu îşi va putea dezvolta decât abilităţile de bază.

Luptându-se cu acest tip de instruire, Jacob s-a închis în sine şi a refuzat să mai comunice cu ceilalţi. Însă mama lui a observat că atunci când nu mergea la terapie făcea „lucruri spectaculoase“.

„Cu ajutorul beţişoarelor de urechi, crea hărţi ale locurilor pe care le-am vizitat, memorând fiecare stradă“, a declarat mama sa, Kristine Barnett, pentru BBC.

Nemulţumită că sistemul standard de educaţie specială nu i-a furnizat lui Jacob ceea ce el avea nevoie, Kristine a hotărât să se ocupe personal de acest lucru.

„Pentru un părinte, este groaznic să acţionezi contrar sfaturilor profesioniştilor. Dar am simţit că, dacă Jacob va rămâne în cadrul acestui sistem de educaţie, se va pierde“, a adăugat ea.

Jacob a evoluat sub supravegherea mamei sale. Kristine l-a lăsat să exploreze lucrurile pe care el şi le-a dorit, studiind modele, umbre şi stele. În acelaşi timp, ea s-a asigurat că se va bucura de plăcerile copilăriei şi i-a permis să-şi petreacă timpul alături de ceilalţi copii.

La 11 ani, Jacob, cu un IQ de 170, era pregătit pentru facultate. El studiază acum fizica materiei condensate la Universitatea Purdue din Indianapolis şi lucrează la propria teorie a relativităţii, impresionându-i chiar şi pe profesorii din cadrul Institutului pentru Studii Avansate din Princeton.

„Teoria la care lucrează implică unele dintre cele mai dure probleme din astrofizică şi fizică teoretică. Oricine le rezolvă are şanse să câştige premiul Nobel“, a conchis profesorul de astrofizică, Scott Tremaine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Camelia Ionescu Mircea
13.05.2013, 18:41:40

mama lor, din cate se vede copiii astia sunt persecutati peste tot. Cum iese unul din tipare, cum i se da in cap 3:-)

+1 (3 voturi)
Cristian King
13.05.2013, 19:31:47

teoria relativitatii va fi modificata de multe ori in viitor,einstein a fost foarte destept dar departe de a fi perfect,atotstiutor,a fost doar mai inteligent cu mult peste media anilor in care a trait el,se vor naste alti oameni cu mult mai inteligenti ca el, e o realitate a evolutiei creierului uman ,ar trebui s o tratam ca atare si nu sa o negam ca niste tonti,multi oameni sunt poate chiar in zilele noastre mai inteligenti ca einstein dar nu sunt publicitati atat de mult ,poate ca si datorita faptului ca stiintifici mediocri ce ajung sa descopere cate ceva din greseala dar li se face o reclama mondiala contribuiesc activ ca acesti oameni deosebiti sa nu ai lase in urma pe ei,pentru faima ,glorie si bani,totul se poate schimba cum vor unii,de aceea lumea nu va avansa cu adevarat pana nu se va institui modestia ca element de baza .....

+1 (3 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
14.05.2013, 02:03:06

«Stop learning about that field, BE that field» Dacă nu o traducere integrală, măcar ideile importante...

+1 (1 vot)
papillon
14.05.2013, 06:31:34

Speram ca se vor naste mai multi ca acest prunc care sa-l detroneze pe Einstein de pe tron...!

-2 (4 voturi)
Bob Ionut
14.05.2013, 16:27:16

Deja sunt pareri cum ca Einstein ar fi deja "detronat". Din pacate pentru dumneavoastra de unul pe care il suferiti chiar mai putin. Hawkings e numele lui. Totusi, se cuvine precizarea ca in lumea asta a stiintei, oamenii aia nu tintesc "tronuri", ci doar unii sau altii ii pot vedea in felul asta, in functie de modelele si schemele din capul fiecarui privitor. Ei vor doar sa descopere si sa ajute la evolutia lumii. Cunoasterea e un scop in sine. Curioasa treaba, de ce vi-l doriti pe Einstein "detronat"?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările