Boală fără leac? Îi poţi face faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O stare psihică bună este primul pas spre ameliorarea şi controlul bolii
O stare psihică bună este primul pas spre ameliorarea şi controlul bolii

Cum ai reacţiona dacă ai afla că suferi de o boală incurabilă? Dincolo de lacrimi, de disperare şi de negare, poţi găsi acele pârghii de care ai nevoie pentru a-ţi duce viaţa mai departe.

Când a aflat că suferă de lupus, o boală autoimună gravă, Laura (32 de ani), a izbucnit în lacrimi. S-a frământat o zi întreagă, punându-şi întrebarea firească „De ce eu?“. Nu s-a complăcut însă în postura de victimă. S-a gândit să-şi folosească energia pentru a curma suferinţa altora, ca să uite de propria suferinţă.

A început să facă proiecte pentru copiii instituţionalizaţi şi a adoptat un copil. Şi a învăţat să aprecieze fiecare clipă: „Boala îmi reaminteşte, în fiecare zi, că nimic nu e definitiv, că trebuie să mă bucur de ceea ce am. Spre exemplu, ajunsesem să nu mai pot dansa. După un an de tratament, când am putut, în fine, să fac primii paşi de dans, am plâns de fericire”.

Dorinţa de a nu fi învins

Laura are, fără doar şi poate, stofă de luptătoare. Deviza ei, „ajută ca să fii ajutat“, i-a dat un sens vieţii. Dar câţi au puterea de a se ridica şi de a merge mai departe? Fiecare adoptă propria strategie pentru a alunga frica legată de boală.

Pentru un bolnav incurabil, nu există prea multe opţiuni: fie se lasă în voia disperării, fie se mobilizează pentru a trăi mai departe alături de cei dragi.

Din nefericire, cei din jur ştiu rareori cum să se comporte cu o persoană care a primit un verdict atât de dur. Numai bolnavul ştie ce e-n sufletul lui...  Furia, sentimentul de vină sau de neputinţă îl macină adesea – un cerc vicios din care se iese numai cu voinţa şi dorinţa de a nu fi învins.

Mecanismele de autoprotecţie

Există 5 mari etape prin care pot trece persoanele care primesc un diagnostic ireversibil -  dar nu neapărat prin toate, şi nu în ordinea de mai jos:
-    Negarea
Reprezintă refuzul de a accepta situaţia respectivă, acel „pur şi simplu nu pot să cred“. Este o etapă care-ţi permite să te protejezi de şocul care poate antrena dezechilibrul.  
-    Furia
Bolnavul îşi dă seama, din ce în ce mai mult, că diagnosticul e adevărat. Iar negarea se transformă în revoltă: „Nu e corect!“.

Află mai multe sfaturi pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite