Ce se întâmplă în creierul unei persoane cu dislexie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă cred că neputinţa de a citi poate avea şi o explicaţie anatomică
Oamenii de ştiinţă cred că neputinţa de a citi poate avea şi o explicaţie anatomică

Cercetătorii francezi consideră că au descoperit o potenţială cauză anatomică a dislexiei, ascunsă în minusculii receptori ai ochilor celor afectaţi de această tulburare de lectură, potrivit unui studiu citat de AFP.

La persoanele care nu au dislexie, aceşti receptori pentru lumină nu au aceeaşi formă de la un ochi la altul, ci sunt asimetrici. Prin urmare, creierul alege semnalul trimis de unul dintre cei doi ochi pentru a crea imaginea pe care persoana o vede, potrivit agerpres.ro.

În schimb, la persoanele dislexice, aceasta zonă a ochiului este simetrică în ambii ochi. Acest lucru ar putea fi o sursă de confuzie pentru creier deoarece creează „imagini în oglindă“ între care nu poate să aleagă.

„Observaţiile noastre sugerează că am găsit o potenţială cauză a dislexiei“, a declarat unul dintre autorii studiului, Guy Ropars, de la Universitatea din Rennes.

„Asimetria este necesară pentru a elimina imaginea în oglindă, care împiedică o lectură normală dacă ea persistă aşa cum se întâmplă în cazul dislexicilor“, a mai spus acesta. Pentru copii şi adulţi, asimetria oferă o nouă metodă de diagnostic relativ simplă.

Ropars şi colegii săi au ajuns la aceste concluzii prin compararea a două grupuri de 30 de studenţi, unul compus din dislexici şi altul din non-dislexici.

Existenţa unor întârzieri între imaginea primară şi imaginea în oglindă în emisfere opuse  - de ordinul a 10 milisecunde - ne-a permis să dezvoltăm o metodă pentru a şterge imaginea în oglindă care deranjează atât dislexicii, graţie utilizării unui tip de lampă stroboscopică cu LED-uri, a precizat Ropars.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite