Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Cele mai noi tratamente şi terapii împotriva migrenelor

0
11 Sep 2019 11:50:34
Autor: Daniela Serb
Migrena este prima cauză de dizabilitate la persoanele sub 50 de ani
Migrena este prima cauză de dizabilitate la persoanele sub 50 de ani

Deşi nu este cea mai frecventă formă de cefalee, migrena este prima cauză de dizabilitate la persoane cu vârsta sub 50 de ani, reprezentând pe lângă o dramă personală, o problemă cu implicaţii majore sociale şi economice.

În ultimii ani circa 90% din fondurile destinate cercetării durerii de cap au fost direcţionate către migrenă. Aşa au apărut primele terapii ţintite în tratarea acesteia. Dr. Bogdan Pană, medic primar neurolog la Centrul Medical Emerald a participat la începutul lunii septembrie la Congresul Societăţii Internaţionale a Cefaleei de la Dublin, Irlanda.

Tratamentul migrenei vizează două situaţii: în acut – atunci când doare capul - şi profilactic – de prevenţie, recomandat acelor persoane care au mai mult de patru atacuri pe lună sau atunci când atacurile sunt de lungă durată.

Până acum, tratamentul profilactic al migrenei era reprezentat de medicamente antiepileptice, antidepresive sau betablocante. Acestea erau ineficiente în jumătate din cazuri, iar împreună cu efectele adverse conduceau la o aderenţă scăzută la tratament, jumătate dintre pacienţi urmându-l pentru 2 luni şi mai putin de 20% pentru un an întreg.

Noile terapii de tratare a migrenei au apărut pentru a completa anumite nevoi neîndeplinite de medicaţia existentă la momentul actual şi implică tratamentul cu anticorpii monoclonali anti CGRP.  

Ce sunt anticorpii monoclonali anti CGRP?

Dr. Bogdan Pană : Moleculele CGRP  - Calcitonin Gene Related Peptide - sunt neuropeptide descoperite înca de acum 35 de ani. În ultimii 15 ani s-a studiat şi dovedit efectul vasodilatator al acestora şi rolul lor în declanşarea şi întreţinerea migrenei.

În 2018 a fost aprobat FDA primul anticorp monoclonal eficient în tratarea profilactică a migrenei, Erenumab. Acesta blochează receptorul de care se ataşează moleculele de CGRP, împiedicându-le astfel să îşi producă efectele. Ulterior au fost aprobaţi alţi anticorpi monoclonali, Eptinezumab, Fremanezumab şi Galcanezumab, care se ataşează direct de moleculele CGRP. Erenumab se administrează printr-o injecţie subcutanată, o dată pe lună.

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele a două studii care au inclus 667 de pacienţi cu migrenă cronică şi 955 cu migrenă episodică. După trei luni de tratament s-a observat o scădere de 3.2 sau 3.7 zile pe lună pentru pacienţii cu migrenă episodică, în funcţie de doză. Din păcate, având în vedere costurile mari de producere a acestor anticorpi, costul anual pentru un tratament este de câteva mii de euro. În multe ţări europene se ia în considerare acoperirea acestor costuri de către casele de asigurări. Dacă pentru pacienţii din România accesul la terapie nu este încă posibil, iar aceste costuri pot fi extrem de prohibitive, există soluţii inovative şi pentru ei.

Cu costuri de peste 10 ori mai mici, neuromodularea prin stimulare electrică transcutanată a nervului trigemen, cu Cefaly Dual, primul dispozitiv de neurostimulare aprobat FDA pentru tratarea migrenei în acut şi în prevenţie, apărut în Europa în septembrie 2018.

Acesta stimulează ramura supraorbitală a nervului trigemen prin aplicarea pe frunte a unui plasture autoadeziv, de care dispozitivul se ataşează magnetic.  Este uşor de utilizat, iar în timpul folosirii pacientul îşi poate desfăşura activităţile obişnuite. Acesta are două setări: tratament în acut (o oră)  şi preventiv (zilnic, 20 de minute).

 Ce este neuromodularea?

Neuromodularea este o tehnică prin care se poate acţiona electric sau chimic, cat mai ţintit posibil la nivelul sistemului nervos central sau periferic, în scopul influenţării activităţii acestora. Epoca modernă a neuromodulării a început în anii 1960 odată cu utilizarea DBS (deep brain stimulation) pentru tratarea durerii cronice. În prezent, neuromodularea (invazivă sau non-invazivă) este indicată în tulburări de mişcare, epilepsie, reabilitare medicală sau psihiatrie. Încă din Antichitate, medicul-filozof Galen folosea peşti electrici pentru a ameliora simptomele pacientilor săi ce acuzau dureri de cap.

Pe lângă neuromodulare şi anticorpi monoclonali, au fost prezentate o serie de noi terapii, aflate în studii clinice momentan, cum ar fi impactul dietei keto sau terapia cu canabidiol, o substanţă ce se regăseşte în canabis. Cu toate că nu are efecte halucinogene şi este folosit deja în anumite state din SUA pentru tratarea altor afecţiuni (spasticitatea pacienţilor cu scleroză multiplă sau glaucom), utilizarea şi studiile cu acest compus sunt dificile din cauza legislaţiei ambigue.

 Anul 2019 este dedicat la nivel internaţional migrenei. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative a organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului un eveniment dedicat acestei afectiuni, în care a atras atenţia că migrena afectează una din şapte persoane la nivel mondial şi, împreună cu alte tipuri de cefalee, este una dintre principalele cauze ale dizabilităţii. În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult subrecunoscută, subdiagnosticată şi subtratată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările