Conversaţiile cu persoanele necunoscute ne fac mai fericiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O călătorie cu metoul poate fi mai plăcută dacă intrăm în dialog cu persoanele de alături FOTO Arhiva Adevărul
O călătorie cu metoul poate fi mai plăcută dacă intrăm în dialog cu persoanele de alături FOTO Arhiva Adevărul

Oamenii care iniţiază conversaţii cu persoane necunoscute se simt mai fericite decât cei care ezită să facă acest lucru, relevă un experiment realizat de cercetătorii americani.

Din fragedă copilărie am fost învăţaţi să nu vorbim cu străinii, ca adulţi însă, potrivit cercetătorii americani, n-ar trebui să ţinem cont de această regulă, dacă vrem să avem parte de mai multă fericire, scrie dailymail.co.uk.

Echipa de cercetători, coordonată de Nicholas Epley şi Juliana Schroeder, de la Universitatea din Chicago, a observat că atunci când au fost încurajaţi să iniţieze conversaţii cu persoanele necunoscute în timpul deplasării cu trenul, oamenii s-au simţit mai bine, declarând că li s-a părut mai plăcută călătoria.

Pentru realizarea experimenteului specialiştii au adunat 100 de navetişti în localitatea Homewood, din Illinois, pe care i-a împărţit în trei grupuri.

Primul grup a fost rugat să iniţieze o conversaţie cu persoanele necunoscute, al doilea să nu spună nimic, în timp ce subiecţilor din al treilea li s-a spus să se comporte aşa cum o fac în mod obişnuit.

La sfârşitul călătoriei, voluntarii au fost rugaţi să evalueze călătoria, în funcţie de cât de mult le-a plăcut.

Persoanele care au iniţiat o conversaţie cu o persoană pe care nu o cunoşteau au avut o călătorie mai plăcută, în timp ce membrii grupului care au păstrat tăcerea au declarat că au avut o călătorie mai puţin plăcută şi chiar au spus că se simt mai puţin productivi.

În mod curios, majoritatatea voluntarilor, pe care cercetătorii i-au rugat să prezică rezulatele experimentului, fără ca ei să fi participat la acesta, a opinat că navetiştii care au stat în tăcere ar fi avut parte de o călătorie mai plăcută.

"Legătura cu alte persoane creşte gradul de fericire, însă persoanele situate aproape una de alta de obicei se ignoră. De ce se întâmplă acest lucru?", s-au întrebat autorii studiului.

Aceştia au emis ipoteza conform căreia "fie singurătatea este o experienţă mai bună decât interacţiunea cu străinii, fie oamenii nu înţeleg consecinţele legăturilor sociale de la distanţă" şi au ajuns la concluzia că ultima afirmaţie este adevărată, nu prima.

"Plăcerea de a stabili legături pare contagioasă”, consideră cercetătorii, pentru că “oamenii sunt fiinţe sociale".

"Aceia care nu înţeleg consecinţele interacţiunilor sociale s-ar putea, cel puţin în anumite contexte, să nu fie suficient de sociali pentru propria stare de bine", au subliniat autorii studiului.

Ipoteza este confirmată de un alt experiment, în care subiecţii care au purtat o conversaţie în sala de aşteptare a unui laborator au spus că s-au bucurat de o experienţă pozitivă comparativ cu cei care au aşteptat singuri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite