Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Creierul poate modula durerea pe care o simţim. Studiu

0
16 Oct 2019 11:56:09
Autor: Daniela Serb
Amigdala centrală din creier gestionează durerea
Amigdala centrală din creier gestionează durerea

Intensitatea durerii poate fi amplificată sau diminuată de către creier, subliniază un studiu american realizat pe şoarecii de laborator şi care a urmărit aprofundarea mecanismelor creierului responsabile de modularea acestei senzaţii.

Cercetarea a fost publicată în revista Cell Reports şi a studiat mecanismul prin care creierul reuşeşte să amplifice sau să diminueze senzaţia de durere, potrivit agerpres.ro. Mecanismul a fost comparat de oamenii de ştiinţă cu un termostat care controlează temperatura dintr-o locuinţă.

Yarimar Carasquillo, cercetătoare la Centrul Naţional pentru Sănătate Complementară şi Integrativ, autoarea principal a studiului, a arătat că amigdala centrală este regiunea responsabilă de acest mecanism. Ea pare să aibă un rol dublu.

Cercetarea s-a desfăşurat pe şoarecii de laborator şi se pare că activitatea din neuronii care exprimă protein-kinaza C-delta amplifică durerea, în timp ce neuronii care exprimă somatostatinul inhibă lanţul de transmitere în nervii utilizaţi pentru a comunica durerea.

Amigdala centrală nu este în totalitate responsabilă de gestionarea durerii. Rolurile sale sunt, de exemplu, să răspundă la stresul sau anxietatea ce amplifică durerea, sau să contribuie la concentrarea asupra unei sarcini care distrage atenţia persoanei şi reduce percepţia durerii.

Percepţia durerii poate fi un avertisment important semnalând persoanei respective că are nevoie de ajutor, de exemplu pentru persoanele cu apendicită sau criză cardiacă.

Persoanele care se nasc cu insensibilitate la durere nu-şi pot da seama adesea de gravitatea rănilor pe care le au şi, prin urmare, au un risc mai mare de deces.

Totuşi, nu toate senzaţiile de durere sunt utile. Conform unui sondaj din 2012, aproximativ 11% din adulţii americani simt dureri fizice în fiecare zi.

Acesta conduce adesea la dependenţa de analgezice puternice, cum ar fi substanţele opioide, sau la tentative de automedicaţie cu produse contrafăcute sau ilegale.

Cercetătorii speră să descopere tratamente mai bune, care vizează doar formele de durere care sunt „rele“ şi inutile.„Reacţia sănătoasă este: simţiţi durere, aceasta vă transmite că ceva nu este în regulă, sunteţi trataţi, iar durerea dispare“, a explicat Yarimar Carasquillo. „În cazul durerii cronice, acest lucru nu se întâmplă, sistemul este blocat. Dacă putem identifica ce anume blochează sistemul, putem inversa fenomenul“, a conchis cercetătoarea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii