Cui îi e frică de schizofrenie? Mituri despre boala mintală care afectează o persoană din 100, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O boală mintală care se manifestă mai ales la tinerii cu vârste între 16 şi 30 de ani, schizofrenia afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi acţionează. Care sunt categoriile de persoane cele mai predispuse, cum se manifestă boala mintală şi cât de periculoasă este afecţiunea aflăm la Adevărul Live de la medicul psihiatru Sorin Pletea.

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emiosiunea în modulul Adevărul live


Schizofrenia nu poate fi vindecată, dar tratamentul corect o poate ţine sub control, astfel încât pacienţii să poată munci şi activa asemenea oamenilor sănătoşi. Medicul psihiatru Sorin Pletea, şeful secţiei 14 din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Al. Obregia“ din Bucureşti, vine la Adevărul Live să ne explice cum poate fi pus diagnosticul corect, care sunt afecţiunile cu care poate fi confundată, în ce constă tratamentul corect şi cât de uşor e accesul la medicaţie, precum şi cât de periculoase sunt, de fapt, persoanele cu schizofrenie.

Principalele idei decelate în urma discuţiei:

Există diferite mituri vizavi de această boală. Unele plecate din lumea reală, dar sunt mult extrapolate. Mai ales agresivitatea acestor pacienţi. În anumite faze ale bolii poate apărea agresivitatea, dar ea nu este o manifestare constantă.

Schizofrenia este una dintre cele mai severe boli din psihiatrie. O boală care afectează atât persoana, cât şi societatea. Se manifestă prin alterarea percepţiei faţă de realitate a persoanei, halucinaţii auditive, acte agresive, în anumite situaţii. Există posibilitatea de suicid.

Modificarea semnificativă a comportamentului – persoana este retrasă dintr-o dată, de exemplu – ar trebui să fie un semnal de alarmă care să ne adreseze medicului.

În schizofrenie sunt mai multe tipuri de simptome: unele pozitive (care se văd) cum sunt halucinaţiile auditive, vizuale, olfactive, gustative, şi tulburări de gândire, ideile delirante (teama de otrăvire, de exemplu). Aici intră şi tulburările de comportament motor – persoana fie nu se mişcă, fie o face prea mult.

Simptomele negative – pacientul se retrage în casă, nu vorbeşte, se aplatizează afectiv, apare inversiunea afectivă.

Pacienţii sunt diagnosticaţi când apare episodul psihotic acut. Dacă simptomele durează 6 luni şi apar mai multe episoade se pune diagnosticul de schizofrenie. Este o boală pentru toată viaţa care apare mai ales la persoane tinere.

Este o boală mai frecventă la bărbaţi decât la femei. Boala are şi o componentă genetică şi una de mediu.

În schizofrenie conexiunile creierului sunt mult mai multe şi nu aşa cum ar trebui, nu după un anumit tipar.

Simptome similare schizofreniei pot fi date de alte boli precum tumoarea cerebrală. Diagnosticul este o procedură de excludere. Se face CT, analize hormonale, de tiroidă, morfologice.

Boala poate fi ţinută sub control cu tratament adecvat.

În schizofrenie există de un deficit de conştientizare a bolii de către pacienţi, astfel că ei sunt aduşi de familie la medic.

Dacă tratamentul nu e luat, riscul de decompensare e foarte mare.

Schizofrenia şi tulburarea de personalitate sunt boli diferite. Unii pacienţi cu tulburare de personalitate pot face şi schizofrenie. Cei cu tulburări de personalitate sunt mai suspicioşi, mai interpretativi.

Schizofrenul e retras, nu are prieteni, dar funcţionează foarte bine, fiind un pic „ciudat“. Cu tratament, persoanele pot duce o viaţă normală, chiar dacă într-o anumită proporţie sunt fragile şi ar trebui scutite de eforturi fizice excesive.

Incidenţa schizofreniei e de 1%.

Tratamentul farmacologic este cel corect şi trebuie început cât mai rapid pentru ca episoadele de boală să nu reapară. Psihoterapia este necesară pentru reinserţia socială.

Familia nu primesc cu uşurinţă diagnosticul adolescentului cu schizofrenie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite