Cum sunt afectate memoria şi emoţiile de kilogramele în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele supraponderale îşi controlează mai greu emoţiile, arată un nou studiu FOTO Shutterstock
Persoanele supraponderale îşi controlează mai greu emoţiile, arată un nou studiu FOTO Shutterstock

Persoanele supraponderale şi cele obeze prezintă disfuncţii la nivelul zonei creierului implicat în memorie şi în exprimarea emoţiilor, arată un nou studiu.


Excesul ponderal este asociat cu nivelul redus al unei molecule care reflectă sănătatea celulelor cerebrale din hipocampus, zonă a creierului implicată în procesele de memorare şi de învăţare, dar şi în formarea emoţiilor şi în controlul apetitului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical SUNY Downstate.

Este vorba despre molecula N-acetil-aspartat (NAA), pe care cercetătorii au identificat-o cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanţă magnetică. În hipocampusul persoanelor supraponderale şi obeze participante la studiu au prezentat niveluri mai mici de NAA decât în cel voluntarilor normoponderali. Efectul este independent de diferenţele de vârstă, de sex şi de eventualele tulburări psihice, susţin specialiştii citaţi de sciencedaily.com.

Importanţa hipocampusului – o zonă cerebrală profundă în forma unui căluţ de mare – în formarea şi păstrarea amintirilor şi în controlul emoţiilor era bine ştiut. Dar rolul său în controlul apetitului era mai puţin cunoscut, spune profesorul de psihiatrie Jeremy D. Coplan, coordonatorul studiului.

„Aşadar, persoanele supraponderale ar putea avea probleme nu doar cu controlul apetitului, dar şi cu memoria şi controlul emoţiilor. Nu se ştie dacă nivelul redus de NAA este o consecinţă a excesului ponderal, dacă este o cauză a acestuia sau o combinaţie a celor două“, potrivit medicului Coplan. 

Citeşte şi:

VIDEO 5 lucruri pe care nu le ştiai despre creierul uman

Misterele centrului de control al organismului uman nu au fost complet elucidate încă. Funcţiile creierului sunt atât de complexe, încât nici cele mai strălucite minţi nu le pot înţelege integral. Însă studiile din ultimii ani au demonstrat lucruri despre creier care cu 100 de ani în urmă nici nu puteau fi imaginate.

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

O măsură sigură de a face creierul mai eficient: învăţarea unei limbi străine

Persoanele care vorbesc în mod curent cel puţin două limbi pot realiza mai multe sarcini în acelaşi timp şi, în plus, sunt mai ferite de boli degenerative, cum sunt maladiile Parkinson şi Alzheimer, au descoperit oamenii de ştiinţă americani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite