Cum se manifestă schizofrenia. Trei mituri despre această boală stigmatizantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schizofrenia este o boală cronică psihiatrică manifestată la nivelul gândirii, al sentimentelor, emoţiilor şi al percepţiilor FOTO Shutterstock
Schizofrenia este o boală cronică psihiatrică manifestată la nivelul gândirii, al sentimentelor, emoţiilor şi al percepţiilor FOTO Shutterstock

Boală complexă din familia psihozelor, schizofrenia are simptome variate, uneori bizare. Este foarte important de ştiut că persoana afectată nu trebuie să întrerupă tratamentul. Schizofrenia are un impact profund atât asupra bolnavului, cât şi asupra celor apropiaţi lui.

Schizofrenia este o boală cronică psihiatrică manifestată la nivelul gândirii, al sentimentelor, emoţiilor şi al percepţiilor. Cu toate că nu afectează propriu-zis inteligenta, schizofrenia induce anumite deficite cognitive care perturbă atenţia, memoria, învăţarea şi modul de tratare a informaţiei.

Aceste modificări sunt prezente încă de la debutul bolii, diminuând capacitatea bolnavului de a reacţiona normal şi de a relaţiona cu cei din jur. În general, boala apare în intervalul de vârstă 15 – 30 de ani. Nu se ştie cu exactitate de ce apare, specialiştii fiind de părere că sunt implicate cauze de natură genetică, de chimie cerebrală şi de mediu.

Citeşte aici care sunt formele grave ale bolii, câţi bolnavi ajung la suicid şi care sunt miturile despre această boală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite