Cum putem schimba convingerile cuiva, fără a-l contrazice. Specialiştii au o metodă eficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persuasiune - convinge FOTO Shutterstock

Cel mai bun mod de a schimba părerea cuiva nu este de a-i spune că nu are dreptate, ci că are dtrepate. Oamenii de ştiinţă au pus în practică un experiment în urma căruia au descoperit că a fi în totalitate de acord cu o persoană, ducând ideile ei la extrem, poate fi o modalitate surprinzător de efecientă de a-i zgudui convingerile.

Cercetătorii au observat, în cadrul unui studiu, că atunci când o persoană ia contact cu o versiune extremă a propriilor idei, în loc să fie contrazisă cu argumente, devine mult mai dispusă să-şi reconsidere poziţia şi devine mult mai recptivă la alte puncte de vedere, informează Los Angeles Times.

Specialiştii spun că în felul acesta oamenii văd aspectele iraţionale şi absurde ale convingerilor lor, se arată în studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Noi credem cu adevărat că în majoritatea conflictelor greu de rezolvat, cauza nu sunt problemele reale", a declarat Eran Halperin, un psiholog de la Centrul Interdisciplinar Herzliya, din Israel, unul dintre autorii studiului. În realitate, a spus el, ambele părţi implicate în conflict ştiu ce trebuie făcut, doar că există multe "bariere psihologice care le împidică să identifice oportunităţile paşnice".

Pentru a demonstra această ipoteză, oamenii de ştiinţă au ales ca eşantion reprezentativ pentru studiul lor un grup de 150 de israelieni. Jumătate dintre ei a vizionat imagini despre conflictul cu palestinienii, iar cealaltă jumătate a văzut reclame de televiziune neutre.

Ulterior, cei care au vizionat imaginile despre conflict au fost încurajaţi în convingerile lor, cercetătorii ducând la limită ideile fiecărui participant.

De exemplu, ei au scos în evidenţă ideea, populară în rândul evreilor, că Israelul este o stat foarte moral şi că trebuie să continue conflictul armat, pentru ca locuitorii să poartă trăi mai departe într-o societate morală.

Se iau cele mai profunde credinţe ale oamenilor, care apoi sunt transformate în ceva ce pare absurd. Pentru un străin, poate suna ca o glumă, pe când, din perspectiva lor, te joci cu opiniile lor fundamentale", a declarat Halperin

Astfel, subiecţii au reacţionat agresiv când li s-a expus această idee, pe care au considerat-o absurdă, deşi, în realitate, corespundea propriilor convingeri. Drept urmare, voluntarii care au luat parte la experiment s-au declarat cu 30% mai dispuşi să-şi reevalueze convingerile, în comparaţie cu voluntarii care au vizionat reclame TV, adoptând o poziţie mai neutră în ceea ce priveşte ideea că palestinienii poartă responsabilitatea pentru întreţinerea conflictului.

Această schimbare de atitudine a persistat chiar şi după un de la încheierea acestui experiment. În plus, în cadrul alegerilor persoanele care au fost expuse aşa-numitului experiment de gândire paradoxală au votat cu partide politice mai moderate, dispuse la măsuri de reconciliere. Cu alte cuvinte, metoda a dus şi la schimbări de comportament, nu doar de gândire.

Există, totuşi, un risc. Unii dintre subiecţii care au participat la experiment au asimilat ideile extreme prezentate, care au devenit apoi propriile convingeri, prin urmare metoda poate fi folosită şi pentru manipulare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite