Declinul mintal începe mult mai devreme: de la 24 de ani creierul începe să-şi piardă din abilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abilităţile noastre intelectuale încep să se piardă cu mult înainte decât se credea, vârsta de 24 de ani devenind un nou punct de cotitură în ceea ce priveşte declinul mintal, potrivit unui nou studiu.

Un studiu efectuat pe mai mult de 3.300 de voluntari a abordat legătura dintre vârstă şi viteza cu care oamenii iau decizii. Astfel s-a descoperit că declinul mintal începe mult mai devreme decât se credea, adică în jurul vârstei de 25 de ani, şi nu la 50, anunţă publicaţia „Time“.

Oamenii de ştiinţă canadieni sunt de părere că în ceea ce priveşte abilitatea mintală a creierului, situaţia începe să decadă începând cu vârsta de 24 de ani. Ei au ajuns la această concluzie după ce au studiat 3.305 de voluntari cu vârsta cuprinsă între 16 şi 44 de ani. 

Participanţii la studiu au jucat un joc video în timp real în care se reprezentau, cât de realist posibil, situaţii din viaţa de zi cu zi care testau abilităţile cognitive, de la concentrare şi îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp, până la schimbarea atenţiei de la evenimentele imediate la cele cu repercusiuni pe termen lung.

Jocul video înregistra mişcările participanţilor, iar cercetătorii au analizat ore întregi de date obţinute. După cum era de aşteptat, viteza cu care voluntarii luau decizii şi cu care treceau de la o sarcină la alta, scădea o dată cu vârsta.

Multe studii au demonstrat deteriorarea graduală a abilităţilor cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, în cadrul acestui studiu, scăderea acestor abilităţi, deşi mică, a fost detectată şi la cei de 24 de ani.

De fapt, pentru fiecare perioadă de 15 ani de după împlinirea vârstei de 24, viteza cognitivă scădea cu 15%. Rezultatele acestea nu pot fi explicate de faptul că participanţii deveneau mai buni la jocul video pe măsură ce se obişnuiau cu el. Declinul mintal al vârstei s-a păstrat chiar şi printre cei care erau foarte buni în jocurile video şi care s-au adaptat foarte repede acestui joc care simula situaţii reale.

Aceste descoperiri nu ne spun că, după 24 de ani, mintea decade. De fapt, pe măsură ce viteza cognitivă scade, creierul recuperează acest deficit prin diverse metode: bazarea deciziilor pe experienţă pentru a anticipa şi a prezice cu mai multă acurateţe sarcinile viitoare, dar şi pe stabilirea unor „scurtături“ mintale, cum ar fi eliminarea informaţiilor inutile şi rezumarea noilor informaţii la doar ceea ce este relevant, esenţial. Aşa că, deşi începem să gândim mai lent, devenim şi mult mai inteligenţi, mai înţelepţi, conchide „Time“.


Citeşte şi:

STUDIU Consumul ocazional de marijuana lezează iremediabil creierul

Chiar dacă fumezi marijuana o dată sau de două ori pe săptămână, efectele adverse asupra zonelor din creier care se ocupă cu emoţiile, motivaţiile şi dependenţa vor fi serioase, potrivit unui nou studiu.

Autismul ar putea debuta la un copil înaintea naşterii, sugerează un nou studiu

Oamenii de ştiinţă americani şi englezi sugerează că schimbările neuniforme din creierul unui făt pot provoca simptome de tulburare a nou-născutului din spectrul autismului (ASD), informează BBC.

VIDEO Despre secretele creierului şi crizele de epilepsie: „Am avut pacienţi care vorbeau limbi străine în timpul crizelor“

Un om care râde, dintr-o dată, cu poftă pe stradă va fi privit, cu siguranţă, ca un nebun de cei care trec pe lângă el. Aceasta este, însă, numai una dintre primele manifestări ale unei crize de epilepsie. De Ziua Mondială a Epilepsiei, marcată astăzi, medicul neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a răspuns, timp de o oră, întrebărilor despre misterele creierului uman.

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanentă a celulelor cerebrale

Somnul insuficient precum şi problemele de somn pot cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale, informează un nou studiu al cercetătorilor americani, potrivit BBC.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite