Este adevărat că folosim doar 10% din creier? Adevărul despre acest mit frecvent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase studii au arătat cum folosim creierul în diverse activităţi. Foto: Shutterstock
Numeroase studii au arătat cum folosim creierul în diverse activităţi. Foto: Shutterstock

De-a lungul timpului, despre creier au apărut numeroase mituri, multe fiind perpetuate, astfel că s-au fixat în mentalul comun. Pe măsura studierii mai aprofundate, oamenii de ştiinţă au demolat multe dintre aceste mituri.

Maşinărie complexă, creierul este mai sofisticat decât cele mai avansate calculatoare câte există la ora actuală. Sediu al cunoaşterii, al memoriei şi al emoţiilor, acest organ vital mai are multe enigme pe care oamenii de ştiinţă încearcă să le descifreze.     

Creierul are o greutate aproximativă de 1.400 de grame, iar cu ajutorul numeroaselor celule de la nivelul lui transmite şi primeşte mesaje din diferite părţi ale organismului. Cu toate că nu reprezintă decât 2% din greutatea totală a corpului, acest organ este un mare consumator de energie. Astfel, consumă în jur de 20% din totalul de energie a organismului.

Creierul este unul dintre organele cel mai bine protejate. Protecţia este conferită de lichidul cefalorahidian în care se „scaldă”. Această substanţă incoloră protejează creierul, de pildă, în cazul mişcărilor bruşte ale corpului. Creierul are două emisfere cerebrale, cea dreaptă şi cea stângă. Cea stângă este, în general, asociată cu gândirea logică şi cu limbajul, în vreme ce emisfera dreaptă este sediul intuiţiei, emoţiei şi al simţului artistic.  

«Folosim doar 10% din creier»

Unul dintre cele mai frecvente mituri referitoare la creier este cel potrivit căruia îl folosim la capacitatea de doar 10%. O posibilă origine a acestui mit poate fi teoria lui William James, psiholog experimental de la începutul secolului al XX-lea, care a susţinut că, în principiu, operăm doar pe o parte din potenţialul nostru mental complex şi că putem creşte coeficientul de inteligenţă prin atingerea acestei porţiuni neutilizate.

Citeşte aici adevărul legat de acest mit. Află dacă este adevărat că ne folosim doar 10% din creier pe clickpentrufemei.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite