Facebook provoacă depresie: „În căutarea validării pe reţelele sociale, oamenii se supără atunci când nu primesc suficiente aprecieri” STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edmund Chong:  Conştiinţa de sine este primul pas în reducerea impactului negativ al reţelelor de socializare.   FOTO Shutterstock
Edmund Chong:  Conştiinţa de sine este primul pas în reducerea impactului negativ al reţelelor de socializare.   FOTO Shutterstock

Cu cât oamenii petrec mai mult timp pe Facebook, cu atât este mai mare riscul de a suferi de depresie, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang. Totodată cei cu semne de depresie legate de Facebook continuă să petreacă şi mai mult timp pe reţeaua de socializare, iar în acest fel îşi pot agrava starea.

Studiul condus de profesorul Edson C. Tandoc Jr. şi Zhang Hao Goh, care fac parte din Centrul NTU pentru Integritatea Informaţională şi Internet sau In-Cube a constatat, de asemenea, că utilizarea intensă a Facebook a declanşat niveluri mai ridicate de invidie, ceea ce a condus apoi la sentimente de depresie, potrivit StraitsTimes.

 „Teoria rangurilor sociale spune că ne comparăm social, ceea ce este ceva de care nu putem scăpa deoarece este modul în care vedem propria noastră identitate socială. Dar acest proces de comparaţie ne poate dezamăgi atunci când vedem pe cineva care are mai multe resurse decât noi”, a spus Prof. Tandoc, directorul In-Cube, 

Studiul NTU face referire la un studiu similar care a implicat 736 de studenţi din Statele Unite, la care profesorul Tandoc a contribuit. Studiul din SUA a constatat că utilizarea pasivă a Facebook, cum ar fi vizualizarea fotografiilor unui prieten sau parcurgerea ştirilor de pe platformă, ar putea duce la depresie în cazul persoanelor invidioase.

Cu toate acestea, nu s-a observat nicio diferenţă semnificativă între utilizarea pasivă a Facebook şi postarea activă pe platformă în rândul rezidenţilor din Singapore, a spus prof. Tandoc. 

În timp ce participanţii mai tineri şi mai educaţi din Singapore au raportat niveluri mai ridicate de utilizare a Facebook şi de depresie, prof. Tandoc a spus că impactul vârstei şi al nivelurilor de educaţie a fost secundar.

În studiul NTU, participanţii cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani au petrecut zilnic în medie aproximativ două ore şi jumătate pe Facebook, transmite Mediafax

Iar atunci când respondenţii au declarat că se simt invidioşi, s-a obsevat că utilizarea Facebook-ului provoca unele semne de depresie. Studiul a constatat că participanţii au folosit aplicaţia şi mai mult, în loc să se oprească.

„Când vedem partea bună a altor oameni, simţim presiunea de a fi mai bogaţi, mai frumoşi, mai de succes şi de a avea mai mulţi urmăritori”, a spus consilierul Edmund Chong de la serviciul de consiliere online Talk Your Heart Out. 

El a adăugat că depresia este în general cauzată de alţi factori de stresdin mediul înconjurător sau de problemele de sănătate,  dar cu toate acestea, reţelele sociale sunt un factor comun care contribuie la agravarea stresului. În căutarea recunoaşterii şi validării pe reţelele sociale, oamenii se supără atunci când nu primesc atât de multe aprecieri şi comentarii pe cât sperau, a adăugat el. 

Conştiinţa de sine, a adăugat el, este primul pas în reducerea impactului negativ al reţelelor de socializare. „Când suntem conştienţi de motivaţia, de factorii declanşatori, de aprecierile, antipatiile şi de intenţia noastră de a folosi social media, suntem mai puţin afectaţi de acestea”. 

„Trebuie să ne reamintim în permanenţă că suntem într-un fel asemănători cu toţi ceilalţi de pe reţelele sociale. Chiar şi în familiile fericite pot exista discuţii, probleme sau resentimente", a conchis el.

Studiul online a început în 2016 în Singapore cu 1.240 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, dar în cei trei ani de studiu, mulţi dintre ei au renunţat din diverse motive, fiind luate în considerare doar 355 de răspunsuri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite