Faci herpes? Cercetătorii au descoperit o legătură periculoasă cu boala Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele infectate cu virusul Herpes simplex de tip 1 sunt de două ori mai expuse riscului de suferi de maladia Alzheimer.Potrivit unui nou studiu suedez, la bătrâneţe, sistemul imunitar slăbeşte şi permite răspândirea virusului la creier.

Un grup de cercetători de la Universitatea Umea din Suedia a descoperit că reactivarea frecventă a virusului Herpes simplex de tip 1, cel care cauzează leziuni în zona gurii, creşte de două ori riscul persoanelor în vârstă de a dezvolta boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că sistemul imuniar slăbit al bătrânilor ceează oportunităţi virusului de a se extinde la nivel cerebral, transmite Mediafax.

Odată ajuns la creier, virusul poate declanşa procesul care în cele din urmă duce la apariţia bolii Alzheimer: formarea de plăci care duc la întreruperea conexiunilor neuronale şi, în cele din urmă, la moartea celulelor nervoase. Acest proces provoacă pierderi de memorie şi o micşorare a capacităţii intelectuale, simptome caracteristice bolii Alzheimer.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii care nu se îmbolnăvesc de Alzheimer produc o cantiate mai mică de beta-amiloid, substanţa care formează plăcile senile, sau organismul lor este mai bine pregătit pentru a o elimina de pe suprafaţa celulelor.

Studiul nostru arată în mod clar că există o legătură între infecţia cu Herpes simplex de tip 1 şi riscul de Alzheimer, ceea ce înseamnă, pentru noi, apariţia de noi oportunităţi pentru dezvoltarea unui tratament care să stopeze boala. Ce este foarte interesant legat de această ipoteză este că în prezent acest virus poate fi combătut cu medicamente antivirale“, a declarat Hugo Lövheim, de la Universitatea Umea din Suedia.

El crede că rezultatele studiului vor determina iniţierea, în câţiva ani, a unor tratamente pentru prevenirea instalării temutei maladii.

Studiul a fost realizat pe 3.432 de participanţi a căror stare de sănătate a fost urmărită timp de 11 ani şi trei luni, în medie.

Infecţia cu virusul Herpex simplex de tip 1, care cauzează leziuni şi vezicule cu lchid mai ales pe buze, este foarte comună, circa 90% dintre adulţi fiind purtători. Odată ajuns în corp, virusul rămâne în stare latentă în organism de-a lungul întregii vieţii, reactivându-se din când în când, fiind un semn clar al slăbirii sitemului imunitar.

Dintre purtătorii virusului, aproximativ 25% vor avea, de-a lungul vieţii, episoade dese de reactivare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite